vrijdag, 3 december 2021

Cafeïne vergroot effect pijnstiller soms

BAARN - Cafeïne wordt vaak aan pijnstillers toegevoegd om de werking te vergroten. Dit effect is echter kleiner dan gedacht, blijkt uit een review in de Cochrane Library.

"De toevoeging van cafeïne aan pijnstillers is gebaseerd op wetenschappelijke studies van bijna 30 jaar terug", legt onderzoeker Sheena Derry van de University of Oxford uit. "Er zijn echter ook onderzoeken die aanwijzen dat de cafeïne geen effect heeft op de pijnvermindering."

​Ibuprofen en paracetamolSamen met haar collega's bestudeerde Derry 19 studies naar het effect van cafeïne in een pijnstiller. De onderzoeken omvatten een totaal van 7.238 patiënten die voornamelijk ibuprofen of paracetamol slikten, met 100 tot 130 milligram toegevoegde cafeïne. De reden van slikken varieerde per onderzoek.

VerbeteringAlle resultaten van de onderzoeken samen toonden een positief effect van cafeïne op de pijnbeleving. "Hoewel het de pijnvermindering klein is, lijkt het effect groot genoeg om in de praktijk te blijven gebruiken. De risico's van cafeïne zijn klein en het effect is bij sommige patiënten heel groot", aldus Derry. Waarom cafeïne de werking van de pijnstiller verbetert, blijft onbekend.

Bron(nen):