zondag, 22 mei 2022

Campagne tegen meningokokken van start

Zo’n 130.000 jongeren krijgen een uitnodiging om de meningokokkenvaccinatie te halen. Dit is naar aanleiding van het stijgende aantal ziektegevallen van de laatste jaren.

De meningokokkenziekte is zeer ernstig en dodelijk. De vaccinatie tegen meningokokken type C maakt dan ook sinds 2002 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Door de groei van het aantal ziektegevallen wordt nu het vaccinatieprogramma uitgebreid met een vaccinatie tegen typen A, W en Y. Dit zijn de meest voorkomende typen bij de mens. 

18 doden

In 2016 raakten vijftig mensen geïnfecteerd met de meningokokkenziekte, waarvan er elf overleden. In 2018 zijn dit er tot nu toe 78, waarvan er 18 zijn gestorven. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria meningitidis, wat kan leiden tot hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. In Nederland worden er ongeveer honderd diagnoses per jaar gesteld.

Jongeren 

Dit jaar worden alleen 14-jarigen, die geboren zijn tussen 1 mei en 31 december 2004, ingeënt. RIVM: “De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.” 

Niet iedereen komt in aanmerking voor het vaccin. Dit komt door een tekort aan vaccins. De vaccinaties worden daardoor verspreid uitgedeeld over een langere tijd. Volgend jaar worden jongeren tot en met 18 jaar uitgenodigd om zich te laten vaccineren. Dit zijn jongeren die nog niet eerder ingeënt zijn tegen de meningokokken.

Voor mensen die buiten de doelgroep van het RIVM vallen, maar toch een vaccinatie willen, is er een beperkt aantal beschikbaar. Zij hebben een recept nodig en betalen zelf de kosten van ongeveer zestig euro.

Bron(nen):