Gezonde leefstijl voor operatie heeft gunstig effect

Getty Images

Een gezondere leefstijl in aanloop naar een operatie heeft direct een positief effect en verhogen de kans op een succesvol verloop van een operatie.

Dit positieve effect is zelfs te zien als iemand pas een paar weken of een paar dagen voor een ingreep gezonder leeft. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen, meldt het televisieprogramma EenVandaag.

"Hoe minder spieren, hoe minder fit en hoe groter de kans op complicaties", vertelt professor Joost Klaase, chirurg in het UMC Groningen en nauw betrokken bij dit onderzoek. "Veel mensen denken dat het goed is om het vóór een operatie een beetje rustig aan te doen," vertelt Klaase. "Of ze zien allerlei obstakels, zoals het vervoer naar de sportschool of fysiotherapeut, of maken zich zorgen of het sporten wel veilig is."

Thuis sporten

Voor dit onderzoek werd daarom de hometrainer of fysiotherapeut bij de mensen thuis gebracht. De drempel om te gaan bewegen werd hierdoor een stuk lager. Patiënten bleven gemotiveerd toen ze merkten hoe snel hun gezondere leefstijl een positief effect had.

Volgens Klaase zijn de resultaten bij operaties veel beter als je vooraf goed traint en ook na afloop werkt aan goede voeding en voldoende beweging. "We zien zelfs effect als je maar enkele dagen voor de operatie begint. Alle kleine beetjes helpen", benadrukt Klaase.

Kostenbesparing

Het UMCG is door de positieve uitkomsten van het onderzoek ook van plan bij andere operaties dit traject in te voeren. Ook andere ziekenhuizen werken aan vergelijkbare onderzoeken. De verwachting is dat dit soort trajecten uiteindelijk besparingen oplevert in de zorg, omdat er minder complicaties (die duur zijn) na ingrepen zullen optreden.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • EénVandaag