maandag, 8 augustus 2022

Is paracetamol niet beter voor mij?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Door perifere neuropathie had ik (vrouw, 75 jaar) veel pijn en kon ik niet slapen. Ik kreeg amitriptyline 10 mg en dat hielp. Helaas heb ik nu ook moeite met plassen en een erg droge mond en ogen. Is paracetamol niet beter?

Perifere neuropathie is een zenuwpijn die vaak moeilijk te bestrijden is met ‘gewone’ pijnstillers, zoals paracetamol. Het middel amitriptyline is eigenlijk een antidepressivum maar is ook effectief bij neuropathische pijn. Eén van de bijwerkingen is dat je er slaperig van wordt. In uw geval zijn dat twee vliegen in één klap: u slaapt goed en hebt minder pijn.

De genoemde bijwerkingen worden veroorzaakt door een blokkade van cholinerge receptoren. Deze anticholinerge bijwerkingen kunnen op den duur problemen geven. Op oudere leeftijd loop je ook nog extra risico op concentratieproblemen, verwardheid en achteruitgang van het denkvermogen. Gelukkig is de door u gebruikte dosering van 10 mg erg laag en daarmee is het risico op bijwerkingen klein. Maar als u er veel last van hebt, en paracetamol bij u goed helpt, is dit een geschikt alternatief. Als je langer dan een maand paracetamol slikt, mag je niet meer dan 2,5 g per dag (5 tabletten van 500 mg) nemen. Bij risico op leverschade geldt dan een lagere dosering van 1,5-2 g per dag (3-4 tabletten van 500 mg).

Stuur ook je medicijnvraag in. Dat kan hier.

Bron(nen):