maandag, 4 juli 2022

Mag ik Ritalin lenen van een ADHD-er?

Soms denk ik wel eens dat ik misschien ADHD heb, of Asperger of zoiets. Ik kan namelijk heel impulsief zijn of bot en dat brengt me wel eens in problemen. Een vriend van mij heeft ook ADHD en gebruikt daar Ritalin tegen. Laatst heb ik ook eens een pil van hem geslikt, ik werd er een beetje psychedelisch van. Wat betekent dat en kan dat eigenlijk kwaad?
Ruby

Pouria Salimi Gilani, Apotheker:

Het is niet verstandig om medicijnen zonder duidelijke diagnose en toezicht van een arts in te nemen. Voor de diagnose van ADHD of Asperger moet je toch bij een medisch-specialist zijn. Wat ik je wel kan vertellen, is wat Ritalin is en wat het doet met je lichaam.

Ritalin (methylfenidaat) behoort tot amfetaminen. Andere voorbeelden van amfetaminen zijn dexamfetamine en metyleendioxymetamfetamine (beter bekend als ecstasy/XTC). Alleen methylfenidaat is in Nederland als geneesmiddel in de handel. Ecstasy wordt als genotsmiddel gebruikt, erg populair bij houseparty's.

Amfetaminen stimuleren het centraal zenuwstelsel. Deze stimulatie leidt tot een verhoogde motorische activiteit (bewegingsdrang), verhoogde oplettendheid, helder denkvermogen, verminderd gevoel van vermoeidheid en lichte euforie (extreem gevoel van vreugde). Meestal wordt deze fase gevolgd door een fase met zwaar terneergeslagen stemming (depressie) en vermoeidheid.

Bijwerkingen Ritalin

Ritalin wordt bij de behandeling van ADHD als onderdeel van een uitgebreid behandelprogramma toegepast. Dit geneesmiddel kent diverse bijwerkingen en is niet geschikt voor iedereen. Vaak kan men last krijgen van slapeloosheid, nervositeit, hoofdpijn, maar ook verliest men gewicht door afname van eetlust.

Bij langdurig gebruik heeft dit middel tevens effect op de groei. Verder kunnen er gevoelens als angst en depressiviteit ontstaan. Dit geneesmiddel heeft ook effect op de bloeddruk en ritme van het hart. Dit waren enkele bekende bijwerkingen.

Tot slot 'psychedelisch' betekent verandering van je bewustzijn en amfetaminen kunnen je bewustzijn beïnvloeden. Het lijkt me duidelijk dat je niet zomaar Ritalin mag innemen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier