maandag, 4 juli 2022

Medicijnfouten kunnen schadelijk zijn voor kinderen

LONDON - Veel ouders zijn niet in staat om de correcte dosis van een medicijndrankje aan hun kind toe te dienen, dat zeggen Australische onderzoekers. Hierdoor ontstaat kans op een overdosis.

Een eetlepel gebruiken om een dosis van een medicijndrankje af te meten, kan een schadelijke overdosis opleveren. Kinderen onder de vijf jaar lopen het grootste risico op zo'n overdosis.

Voor het onderzoek werden 97 mensen getest. Ze kregen verschillende situaties voorgelegd met daarbij opties voor wat zij op dat moment zouden doen. Er werd bijvoorbeeld gevraagd wat ouders zouden doen als hun jongste kind heet aanvoelde, maar nog wel normaal at, dronk en speelde.

Bekende medicijnen die je gewoon bij de drogist kunt halen werden beschikbaar gesteld, met verschillende toediengingsmethoden. Er werd aan de proefpersonen gevraagd wanneer ze medicijnen zouden toedienen. De proefpersonen maten de dosis zelf af.

Van de proefpersonen mat 61 procent de verkeerde dosis af, 17 procent mat een overdosis af en 44 procent mat te weinig af. In totaal had maar 14 procent van de mensen het scenario op de juiste manier doorlopen.

De onderzoekers zijn verrast dat ouders zo makkelijk denken over medicijnen die je zonder recept kunt krijgen. Veel mensen denken dat de medicijnen dan zó veilig zijn, dat het niet uitmaakt als je eens een dubbele dosis geeft.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat er nog eens goed wordt nagedacht over medicijnen voor kinderen die vrij verkrijgbaar zijn.

Trefwoorden:
Bron(nen):