Minister presenteert aanpak zware pijnstillers

Getty Images

Minister Bruins van Medische zorg en sport komt met nieuwe maatregelen om het gebruik van zware pijnstillers terug te dringen. De regels voor het voorschrijven van deze medicijnen worden aangescherpt.

De minister presenteert vandaag onder andere een nieuwe website met betere voorlichting. De aanpak is nodig omdat de pijnstillers gevaarlijk kunnen zijn. Mensen kunnen er aan verslaafd raken of eraan overlijden door een overdosis.

Oxycodon

Er is een half jaar onderzoek gedaan naar het gebruik van pijnstillers zoals bijvoorbeeld oxycodon. De conclusie: "De pijnstillers zijn niet onschuldig als je ze verkeerd gebruikt." Zowel artsen als patiënten moeten hier veel meer aandacht voor hebben, staat in een brief die hij naar de Tweede Kamer verzond.

Vanaf vandaag is de website www.opiaten.nl te raadplegen. Op deze website staat informatie voor voorschrijvers en patiënten. Ook is met zorgverleners afgesproken dat ze kritischer naar herhaalrecepten zullen kijken en naar het verantwoord afbouwen van het gebruik van bepaalde middelen. Daarnaast zullen apotheken extra alert zijn op vervalste recepten.

De afgelopen tien jaar steeg het aantal voorschrijvingen van oxycodon van 94.000 naar 484.000. Uit voorlopige cijfers blijkt dat dit jaar het gebruik al is gedaald. Bruins wil nu dat er wordt 'doorgepakt' en wil 'Amerikaanse toestanden' voorkomen. Hij doelt daarmee op de grote groep verslaafden in de VS.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • RTL Nieuws
  • nos.nl