donderdag, 18 augustus 2022

Nederlanders gooien zelfzorggeneesmiddelen vaak verkeerd weg

Nederlanders gooien zelfzorggeneesmiddelen vaak verkeerd weg. Hoe jonger de gebruiker, hoe groter de kans dat het verkeerd wordt weggegooid. Dit blijkt uit onderzoek van GSK.

Om de kennis over zelfzorg te vergroten lanceert GSK Consumer Healthcare daarom dinsdag de nieuwe campagne Kies voor Verantwoord Gebruik. De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen aan zelfzorg doen. Uit het onderzoek van GSK blijkt dat zelfzorggeneesmiddelen het meest gebruikt worden tegen hoofdpijn, voor een verkoudheid of griep, pijn in de ledematen en gewrichten of nek- en rugpijn.

Voor dagelijkse gezondheidsklachten laten Nederlanders zich met betrekking tot geneesmiddelen zonder doktersrecept in eerste instantie leiden door de bijsluiter, gevolgd dor eerdere ervaring met het geneesmiddel.

Inleveren bij de apotheek

Jongeren blijken minder vaak te letten op de bijsluiter en de houdbaarheidsdatum. Ook worden ze vaak weggegooid bij het afval terwijl je ze moet inleveren bij de apotheek. "De campagne Kies voor Verantwoord Gebruik is ontwikkeld om consumenten op een eenvoudige manier te helpen om betrouwbare informatie te krijgen over geneesmiddelgebruik zonder recept. Steeds meer mensen maken gebruik van zelfzorggeneesmiddelen, maar uit onderzoek blijkt dat lang niet iedereen weet hoe je dit soort alledaagse medicatie moet gebruiken, doseren, bewaren of inleveren.", aldus Maarten Reijalt, General Manager GSK Nederland.

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden op de website die hoort bij de campagne: www.kiesvoorverantwoordgebruik.nl.