RIVM volgt ontwikkeling Chinees varkensvirus

varkens
Getty Images

Het RIVM houdt het relatief nieuwe varkensvirus dat ontdekt is door Chinese wetenschappers nauwlettend in de gaten. Op dit moment ziet het instituut echter nog geen reden om in Nederland maatregelen te nemen, meldt RTL Nieuws.

Het RIVM houdt wetenschappelijke publicaties en alle berichtgeving van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de gaten. Wanneer deze aanleiding geven voor actie, dan kunnen het Nationaal Influenza Centrum van het RIVM en het Erasmus MC worden ingeschakeld voor nader onderzoek.

Volgens het instituut is het niet echt een nieuw virus: in 2016 werden al besmettingen opgemerkt en beschreven. Daarom zegt een woordvoerder dat 'ze niet preventief allerlei dingen aan het doen' zijn. Het virus, G4 EA H1N1 genaamd, lijkt op de Mexicaanse griep. 'G4' heeft alleen een aantal andere kenmerken.

Kandidaat-pandemie

Het virus dat de Mexicaanse griep veroorzaakt, is meegenomen in de jaarlijkse griepprik. Als het nodig is, zou dat met dit virus ook kunnen, zeggen de Chinese onderzoekers. Maar de onderzoekers zeggen ook dat de virusstam alle belangrijke kenmerken van een kandidaat-pandemie heeft.

Varken op mens

G4 is zeer besmettelijk en kan overgaan van varken op mens, maar er is geen bewijs dat mensen ook elkaar kunnen besmetten. Uit de studie bleek dat 35 van de 338 onderzochte varkensboeren het virus had opgelopen. Bestaande griepvaccins doen er weinig tegen. Fretten die het toegediend kregen, werden er zieker van dan van andere griepvirussen. "We weten dat griepvirussen ongeveer om de 20 jaar een pandemie veroorzaken. Dit virus is om verschillende redenen een serieuze kandidaat", zegt de Belgische viroloog Steven van Gucht tegen de Belgische krant De Morgen.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • RTL Nieuws