Veelgestelde vragen over de Mexicaanse griep

H1N1-virus: hoe zit dat?

Getty Images

Hier vind je het antwoord op veelgestelde vragen over de Mexicaanse griep.

Wat is de incubatietijd van griep?

De incubatietijd is de periode tussen het binnenkrijgen van een griepvirus tot aan het moment van de eerste ziekteverschijnselen. Bij griep is dat gemiddeld 2 tot 4 dagen (maximaal 7 dagen) na het binnenkrijgen van het virus.[ITEMADVERTORIAL]

Wanneer ben je besmettelijk voor anderen?

Griep is besmettelijk vanaf 1 dag vóór tot 5 of 6 dagen ná het begin van de ziekteverschijnselen. Niet iedereen wordt ziek na een besmetting, sommige mensen zijn wel met het virus geïnfecteerd en zijn besmettelijk, zonder ooit ziek te zijn geweest.

Kun je doodgaan aan de Mexicaanse griep?

Ja, je kunt eraan doodgaan. Maar ook aan de gewone seizoensgriep overlijden jaarlijks ongeveer 1000 mensen in Nederland.

Wie zijn het meest vatbaar voor een besmetting?

Het lijkt er op dat de gemiddelde leeftijd van de patiënten relatief laag is. Mensen die voor 1957 zijn geboren, lijken immuun voor het H1N1-virus. Volgens prof. dr. Roel Coutinho van het RIVM lijkt het er op dat tot 1957 een soortgelijk virus door Nederland trok en dat Nederlanders van voor dat jaar natuurlijke weerstand hebben.

Noot van de redactie:

Update: hoe zit het nu met de Mexicaanse griep?
De Mexicaanse griep, officieel Nieuwe Influenza A (H1N1),is een griepvirus dat in 2009 en 2010 een pandemie veroorzaakte. Het virus behoort tot een nieuwe stam van het H1N1-varkensgriepvirus en had zijn oorsprong in Mexico. Er worden ook enkele andere namen gehanteerd, waaronder (nieuwe) influenza A (H1N1) en (vooral in de eerste dagen na de uitbraak) varkensgriep.

Achteraf gezien was het in zowel 2009 als 2010 ondanks de aanwezigheid van het Mexicaanse griep virus juist een zeer mild griepseizoen met het laagste aantal griepdoden in jaren. Wereldwijd overlijden er jaarlijks tussen de 250.000 en 500.000 mensen aan de 'normale griep'.

Het RIVM beschouwt de Mexicaanse griep (Nieuwe Influenza A (H1N1)) tegenwoordig als 'gewone griep', vanwege het relatief milde verloop. De slachtoffers van de Mexicaanse griep zijn doorgaans ouderen, zeer jonge kinderen en mensen met een zwakke gezondheid. De ziekte is daarmee niet gevaarlijker dan de seizoensgriep, het virus kan echter dieper in de luchtwegen doordringen. Dit vergroot mogelijk de kans op een longontsteking.

Meer informatie over griep vind je in onze griep-special.

Auteur