Tekort aan geneesmiddelen in 2019 verdubbeld

Getty Images

Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is in 2019 nagenoeg verdubbeld. Dit blijkt uit cijfers van apothekersorganisatie KNMP.

Er was vooral een tekort aan crèmes, zalven en lotions voor huidaandoeningen, bloeddrukverlagers en geneesmiddelen voor behandeling van maagklachten, zoals ranitidine. Deze worden door grote patiëntengroepen gebruikt. In 2018 was er 769 keer een tekort, vorig jaar 1492 keer.

Vervangend geneesmiddel

De tekorten hebben diverse oorzaken. Bij 41 procent van de tekorten gaf de fabrikant geen reden op voor de problemen. In 20 procent van de gevallen ging het om producten die uit de handel waren genomen. Tekorten konden in de meeste gevallen opgevangen worden door een geneesmiddel met dezelfde werkzame stof.

Volgens KNMP ontstaan de problemen ook omdat Nederland achteraan in de rij staat als de productie van een medicijn na een tekort weer op gang komt. Door de lage prijzen voor fabrikanten en het beperkte inwoneraantal is Nederland minder aantrekkelijk.

Voorraden aanleggen

De tekorten nemen al jaren toe. In november 2019 nam minister Bruins het besluit dat groothandels en apothekers voorraden aan moeten leggen die voldoende is voor vijf maanden. Daarmee zou het grootste deel van de tekorten verleden tijd moeten zijn. Dit jaar wordt daarmee gestart. Bruins trekt hier 25 miljoen euro voor uit. Ook gaat hij dit punt in Europees verband bespreken.

De apothekers juichen dit plan toe. Maar pleiten er ook voor om de productie van medicijnen terug te halen naar Europa. KNMP vindt dat Nederland te afhankelijk is geworden van landen als China en India.

 

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • NOS
  • KNMP