zondag, 22 mei 2022

Veel zitten vergroot ook bij fitte mensen kans op diabetes

Het maakt niet uit hoe vaak je naar de sportschool gaat, mensen die veel zitten lopen risico op diabetes. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht.

“We denken al gauw dat sporten ziektes als diabetes voorkomt”, vertelt onderzoeker Jeroen van der Velde. “Maar veel zitten (bijvoorbeeld op de bank voor de tv, in de auto of op het werk achter de pc) blijkt wel degelijk een risicofactor te zijn, ook al ben je voor de rest fit.” De onderzoeker adviseert daarom om ‘het zittende bestaan’ zo veel mogelijk te beperken.

Meetresultaten 

Tijdens het onderzoek hielden wetenschappers zich bezig met de volgende zaken: de hoeveelheid tijd die iemand op een dag zit en intensief beweegt, hoe fit iemand is, de diabetesstatus en in hoeverre er sprake is van het metabool syndroom (een combinatie van een hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd cholesterol en overgewicht). Al dan niet verrassend hebben mensen die weinig bewegen en veel zitten meer kans op het metabool syndroom en diabetes, dan mensen die weinig zitten en veel bewegen. Maar ook mensen die veel zitten en veel bewegen lopen risico.

Metabool syndroom in het kort

Mensen met een hoge bloeddruk, abdominale obesitas, te hoog cholesterol en/of een verhoogde bloedsuikerspiegel hebben vaak te maken met het metabool syndroom. In Nederland heeft 15 procent dit en loopt hierdoor risico op hart- en vaatziekten. Dit percentage ligt hoger dan het aantal met diabetes type 2. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft 3,7 procent van de Nederlanders in 2017 deze vorm van diabetes. Dit is gedaald ten opzichte van 2016, toen was dit 4,1 procent.

Bron(nen):