Wat als je te veel paracetamol slikt?

De risico’s van langdurig of te veel paracetamol slikken

Getty Images

Paracetamol wordt gebruikt als pijnstillend en koortsverlagend middel en is gemakkelijk te verkrijgen in de drogisterij om de hoek. Het risico op bijwerkingen bij de aanbevolen doses is minimaal, maar niet uit te sluiten. Daarbij hebben veel mensen geen weet van de limiet. Is te veel paracetamol slikken gevaarlijk?

Het pijnstillende middel paracetamol is bedoeld voor de behandeling van milde en matige symptomen. Het grote voordeel is dat bij paracetamol het risico op bijwerkingen veel lager is dan bij andere pijnstillers. Denk hierbij aan opioïden als codeïne en fentanyl of niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (NSAID’s). NSAID’s zijn zijn ontstekingremmende geneesmiddelen die ook pijnstillend en koortswerend werken. Voorbeelden zijn ibuprofen, naproxen en diclofenac. Het risico op ongewenste bijwerkingen van NSAID’s is frequent en mogelijk ernstig, vooral bij mensen die ooit een maagzweer hebben gehad en bij ouderen. Een lage dosis, beperkte periode van inname en advies van een arts zijn hierbij belangrijk.

Hoeveel paracetamol mag je per dag slikken?

Een ander voordeel van paracetamol is dat deze veilig te gebruiken is door kinderen, zwangeren en bejaarden. Deze doelgroepen worden echter wel geadviseerd de aanbevolen dosis niet te overschrijden. De aanbevolen dosis staat beschreven in de bijsluiter van het medicijn. Voor kinderen is de dosering lager en gaat deze vaak per kilo lichaamsgewicht, bij volwassenen gaat het om een maximaal aantal tabletten per dag, afhankelijk van het aantal milligram paracetamol. Tussen de momenten van inname moet een pauze van vier uur zitten, dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen.

Let hier op bij het gebruik van paracetamol

De maximale dosering kan verschillen per innamevorm. Voor een zetpil geldt soms een andere dosering dan voor slik- of kauwtabletten. Lees daarom altijd de bijsluiter en gebruik het medicijn zoals de arts of apotheker adviseert.

Daarbij kan het zijn dat er in andere geneesmiddelen ook paracetamol zit, zoals bijvoorbeeld in Dafalgan, Perdolan, Panadol, Algostase, Zaldiar en Sinutab. Dit kan ervoor zorgen dat de aanbevolen dosis alsnog wordt overschreden. Het is het beste om ook hiervoor de bijsluiter te lezen of raad te vragen aan de arts of apotheker.

Het gevaar van te veel paracetamol

Wanneer de aanbevolen dosis voor paracetamol wordt overschreden, kan de lever worden beschadigd. De lever is dan niet langer in staat een toxische metaboliet te elimineren. Dit kan gebeuren bij een overdosis paracetamol, maar ook bij langdurig en overmatig gebruik of wanneer de maximale dagelijkse dosering in één keer is ingenomen. De ophoping van die toxische metaboliet kan tot ernstige schade leiden en kan zelfs dodelijk zijn. Meestal is de schade te beperken door tijdige behandeling met acetylcysteïne, wat de toxische metaboliet neutraliseert.

Klachten door leverschade treden meestal na een aantal dagen op. Bij een te hoge inname van paracetamol kunnen ook symptomen als misselijkheid, braken, verlies van eetlust, een bleke huid en buikpijn bij komen kijken. Deze symptomen ontstaan vaak na 24 uur al. Bij twijfel of vermoeden van overdosering wordt altijd geadviseerd om een arts te raadplegen.

Auteur 
  • Miriam Groot
Bron 
  • Gezondheid.be
  • Ziekenhuis.nl
  • Geneesmiddelenbulletin