maandag, 8 augustus 2022

Wat is een compressief verband?

Mijn moeder (86 jaar) heeft een dikke voet, en de huisarts weet niet precies wat er aan de hand is. Nu heeft de huisarts gezegd, dat een compulsief verband misschien ervoor zou kunnen zorgen, dat de voet wat minder dik wordt. (Mijn moeder heeft steunkousen, die zó strak zitten, dat ze er blauwe plekken van krijgt, en die de huid beschadigen bij het aan- en uittrekken. Deze steunkousen zijn dus geen optie om haar voet minder dik te laten worden.) Mijn vraag is: Wat is een compulsief verband? Volgens de huisarts kan een EHBO-er niet zo'n verband aanleggen omdat er speciale opleidingen/cursussen voor zijn.
Helene

Pouria Salimi Gilani, Apotheker:

Volgens mij bedoel je compressieverband (zwachtelen met druk). Compressieverbanden worden onder meer toegepast bij het tegengaan van oedeem (vochtophoping). Daarvoor wordt een speciale techniek gebruikt die ambulante compressietherapie wordt genoemd (ook wel zwachtelen). Het compressieverband werkt optimaal als de patiënt zoveel mogelijk loopt en liggend in bed of zittend op een stoel met de benen beweegt. De huisarts kan je hierbij helpen (diverse beweegoefeningen adviseren). Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken dient de zwachtel dag en nacht te blijven zitten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier

Pouria Salimi Gilani is behalve openbare apotheker ook docent en trainer. Hij leidt mensen op tot apothekersassistent en verzorgt diverse nascholingsprogramma's.