Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 17 augustus 2017

Wat is een placebo?

Nepmedicijn dat toch effect kan hebben

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Wat is een placebo en hoe werkt het placebo-effect eigenlijk?

Een placebo is een nepmedicijn. Het kan een injectie, pil, operatie of een andere behandeling zijn zonder direct medisch effect. Zoals een tablet die er exact zo uitziet en net zo smaakt als een echte pijnstiller, maar dan zonder de werkzame stoffen. De patiënt weet niet dat hij een placebo neemt in plaats van een 'echt' medicijn.

Geneesmiddelenonderzoek

Bij de ontwikkeling van geneesmiddelen maken onderzoekers gebruik van placebo’s. Om te testen of een medicijn effectief is, krijgt bijvoorbeeld de helft van een groep proefpersonen het echte medicijn. De andere helft, de zogenaamde controlegroep, krijgt een placebo.

De proefpersonen worden willekeurig over deze groepen verdeeld en weten zelf niet wat ze gaan slikken. Ook de onderzoekers mogen niet weten wie wat krijgt, want anders zouden ze de resultaten kunnen beïnvloeden. Dit heet dan ook dubbelblind onderzoek: zowel de proefpersonen als de onderzoekers weten niet wie er een placebo neemt. Vervolgens vergelijken de onderzoekers de resultaten. Zo kunnen ze zien of het echte medicijn goed zijn werk doet.

Placebo-effect

Een patiënt of proefpersoon kan positief of negatief reageren op een placebo. Ook al zitten er eigenlijk helemaal geen werkzame stoffen in. Klachten verdwijnen of er ontstaan juist bijwerkingen. Dat effect is het zogenaamde placebo-effect.

Hoe het placebo-effect precies werkt, is nog niet bekend. Waarschijnlijk heeft het te maken met de verwachtingen van een patiënt. Je verwacht dat een medicijn een bepaalde werking zal hebben en daardoor ervaar je dat die werking optreedt. Ook als je bijwerkingen verwacht, zoals misselijkheid of duizelig worden, zullen deze bijwerkingen vaker voorkomen. Dit betekent niet dat deze patiënten zich maar iets inbeelden. Onderzoeken hebben aangetoond dat er daadwerkelijk fysieke veranderingen kunnen plaatsvinden bij het gebruik van een placebo.

Reactie toevoegen

1 Comment

Door anshu (niet gecontroleerd) op ma, 12/21/2015 - 09:54

Thank you...
American Research Journals is an online, international Open Access Journal publishing house. We have a wide range of Medical Journals, Agricultural, Arts, Humanities, Engineering and Science Journals to publish relevant scientific, peer-reviewed content.
http://www.arjonline.org