Apenpokkenvirus: wat is het en is het gevaarlijk?

Tropische virale infectie met uitslag en koorts

Getty Images

Het apenpokkenvirus is een zeldzame, virale infectie die normaal gesproken alleen in Centraal- en West-Afrika voorkomt. Inmiddels rukt het apenpokkenvirus ook in Europa op. De belangrijkste symptomen zijn huiduitslag en koorts.

Wat is het apenpokkenvirus

Het apenpokkenvirus is een tropische infectie die vooral in afgelegen delen van West- en Centraal-Afrika voorkomt. Het virus werd in 1958 voor het eerst aangetroffen bij apen, maar ook mensen kunnen besmet worden met apenpokken. In 1970 werd het virus voor het eerst bij mensen gevonden. De incidentie is bij mannen en vrouwen gelijk en in Afrikaanse epidemieën was 90 procent van de patiënten jonger dan 15 jaar oud.

De ziekte is zoötisch, wat inhoudt dat het kan worden overgedragen op mensen, maar normaal bij dieren als ratten, eekhoorns, apen, muizen en andere knaagdieren bestaat. Het apenpokkenvirus is zeldzaam, omdat overdracht van mens tot mens door besmette druppeltjes in de lucht of huidcontact zelden gebeurt. Zonder symptomen kunnen mensen de infectie niet doorgeven.

Oorzaken van het apenpokkenvirus

Een besmetting met het apenpokkenvirus loopt over het algemeen via ademhalingsdruppels die via ogen, neus, mond en een beschadigde huid kunnen binnendringen, maar verspreidt zich niet snel van mens op mens. Volgens gezondheidsfunctionarissen wordt een aanzienlijk deel van de infecties ook overgedragen via seksueel contact.

Symptomen

De symptomen van apenpokken bij mensen variëren. Het zijn onder meer hoge koorts, spierpijn en uitslag die vaak in het gezicht begint, maar vervolgens naar andere delen van het lichaam gaat. De uitslag op de huid verschijnt vaak een tot drie dagen na de koorts en uit zich na ongeveer tien dagen in blaren en puistjes. Deze gaan uiteindelijk over op korstjes die na een tijdje van de huid vallen. Gezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid zijn ook symptomen van het apenpokkenvirus.

De incubatieperiode van apenpokken is gemiddeld twaalf dagen, maar kan variëren van vier tot twintig dagen. Na deze periode zullen de symptomen zich uiten.

Behandeling van het apenpokkenvirus

De meeste mensen herstellen binnen enkele weken vanzelf van het virus, maar apenpokken kunnen fataal zijn. Alleen in uitzonderlijke gevallen worden patiënten erg ziek.

Er zijn geen specifieke behandelingen voor apenpokken beschikbaar, al kunnen de symptomen van koorts, pijn of hoesten met behulp van medicatie worden behandeld. Wel is het pokkenvaccin effectief in het voorkomen van apenpokken. Bij eerdere epidemieën in West-Afrika werden vooral ongevaccineerde kinderen in besmet.

Neem bij vermoeden van een besmetting met het apenpokkenvirus contact op met een arts, was je handen goed en mijd nauw lichamelijk contact met andere personen.

Auteur 
Bron 
  • Infonu: Mens en Gezondheid
  • RIVM
  • Centers for Disease Control and Prevention (CDCP)