Opgezette klieren? Dit kan de oorzaak zijn

Een vergrote lymfeklier in de hals

Getty Images

In je hele lijf zitten klieren, lymfeklieren om precies te zijn. Wist je dat je in je lichaam wel honderden lymfeklieren hebt zitten? De bekendste zijn waarschijnlijk de klieren die in de hals, oksels en liezen zitten. Heb je last van opgezette halsklieren? In de meeste gevallen is het vrij onschuldig en zorgen die opgezette klieren ervoor dat de ontsteking niet verder gaat naar de rest van je lichaam.

Heb je last van een vergrote lymfeklier in je hals? Dat kan meestal geen kwaad. Lymfeklieren zijn verzamelplaatsen voor witte bloedcellen. Deze bloedcellen beschermen je tegen bijvoorbeeld virussen en bacteriën. Ze zijn dus heel hard aan het werk om je te beschermen en helpen bij herstel.

Bij onder andere deze aandoeningen kun je last hebben van opgezette klieren in je hals:

Keelontsteking

Eén van de meestvoorkomende oorzaken van opgezette klieren in de hals is keelpijn. Vervelend, maar het kan bijna nooit kwaad. Meestal gaat het binnen tien dagen vanzelf over.

Ziekte van Pfeiffer

Ook bij de ziekte van Pfeiffer kunnen je klieren opzetten. Pfeiffer is een virale infectie die heel vaak voorkomt, vooral onder jongeren. De oorzaak is het Epstein-Barrvirus. De ziekte van Pfeiffer kan behoorlijk vervelend zijn. Je kunt je lange tijd ziek en vermoeid voelen.

Koortslip

Het herpesvirus veroorzaakt een koortslip én kan dus gepaard gaan met opgezette klieren in de hals. Vervelend en soms ook pijnlijk. Het duurt zo'n één tot twee weken voordat de koortslip helemaal verdwenen is.

Verkoudheid

Ook als een verkoudheidsvirus je te pakken heeft, kun je last krijgen van opgezette klieren. Bij een verkoudheid zijn de slijmvliezen in je neus en keel ontstoken. Je kunt klachten krijgen als hoesten, niezen, een verstopte neus en keel- en oorpijn. Een verkoudheid gaat vanzelf over. De klachten kunnen een paar weken aanhouden.

Coronavaccinatie

Onlangs meldde bijwerkingencentrum Lareb dat vergrote lymfeklieren ook een bijwerking zijn van de coronavaccins. Na de boostervaccinatie heeft het centrum relatief vaker meldingen ontvangen dan andere bijwerkingen vergeleken met de eerste en tweede prik. Ook ontstaan ze sneller na de vaccinatie, houden ze iets langer aan en hebben melders er meer last van. Meestal verdwijnen de klachten na een week.

Wanneer naar de huisarts?

Als de klieren langer dan twee weken vergroot blijven, is het advies om naar de huisarts te gaan. Ga ook naar de huisarts als je vergrote lymfeklieren hebt in de hals zonder dat je ziek bent of een ontsteking hebt. En als de vergrote lymfeklier hard aanvoelt of als je op meer plekken vergrote lymfeklieren ontdekt.

Auteur 
Bron 
  • Lareb
  • Thuisarts