Daarom word je verkouden in de zomer

Verlaagde weerstand door airco en ventilator

Getty Images

Waar het buiten ruim dertig graden is, kun je binnen vaak afkoelen bij een airco, ventilator of in een gebouw met klimaatbeheersing. Heerlijk, maar even later krijg je last van je keel en begin je te snotteren. Gezondheidsnet zocht uit of die grote temperatuurverschillen zijn waarom je verkouden wordt in de zomer.

Verkoudheid is een virus

In principe zou de airco of ventilator niet direct de reden kunnen zijn van jouw zomerverkoudheid. Verkoudheid is namelijk een virus, een zeer besmettelijk virus. Mensen die besmet zijn, kunnen de verkoudheid makkelijk overbrengen naar anderen door te hoesten, niezen of zelfs te lachen. Er komen hierbij kleine druppeltjes in de lucht die in de luchtwegen van anderen terecht kunnen komen. De airco, ventilator of klimaatbeheersing kan dit virus niet zomaar overbrengen.

Wat wel een mogelijke oorzaak van de zomerse verkoudheid zou kunnen zijn, is dat het virus al in de lucht zit door een verkouden persoon in de ruimte. Met een ventilator kan dit virus sneller door de ruimte worden verspreid.

Stof en pollen

Ook stof en pollen worden makkelijk verspreid door de ventilator. Als je allergisch bent voor een van de twee of voor allebei, kan dit ervoor zorgen dat je last krijgt van jeukende ogen en steeds moet niezen. Filters in de airconditioning kunnen dit tegenhouden.

Een verlaagde weerstand door de airco

Dat de temperatuurverschillen een verkoudheid kunnen veroorzaken, is nog niet bewezen, maar ze kunnen wel een stressreactie veroorzaken bij het lichaam. Een te koude airco kan voor een verlaagde weerstand zorgen, omdat je lichaam harder moet werken om warm te blijven. Daarbij doorbloeden je neus- en keelholte slechter en werkt de afweer daardoor minder goed. Als het virus in de lucht hangt, is de kans dus groot dat je besmet raakt. De ideale binnentemperatuur zou maximaal 6 graden lager mogen zijn dan de buitentemperatuur. Het verkoudheidsvirus vermenigvuldigt zich ook nog eens makkelijker bij lagere temperaturen. Daarom is de kans dat je in de winter verkouden wordt zo groot.

Irritatie door te droge lucht

Als laatste kunnen de slijmvliezen en ogen geïrriteerd raken door een te droge lucht Bij aircosystemen kan de luchtvochtigheidsgraad meestal worden geregeld. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 45 en 60 procent, maar wanneer deze lager is, krijgen mensen dus last van geïrriteerde slijmvliezen en droge ogen. Meestal houden de klachten op wanneer je de ruimte verlaat, maar de weerstand is dan alweer ietwat verlaagd.

Heb jij een verkoudheid te pakken? Lees hier tien tips die je snel van je verkoudheid kunnen verlossen.

Auteur 
  • Miriam Groot
Bron 
  • Thuisarts
  • Keel-Neus-Oorheelkunde (KNO)