Dodelijk marburgvirus duikt op in West-Afrika

Het marburgvirus is zeldzaam, maar zeer besmettelijk

Getty Images

Het zeer besmettelijke en dodelijke marburgvirus is in zeker drie regio’s in Ghana vastgesteld. Dit heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laten weten.

Zo’n twee weken geleden werd de eerste melding van het zeldzame, ebola-achtige virus in Ghana gedaan. Twee mensen, die niet aan elkaar verwant waren, hadden symptomen als koorts, diarree, misselijkheid en braken en bleken besmet. Deze twee personen zijn volgens het WHO allebei aan het marburgvirus overleden in hetzelfde ziekenhuis.

Er werd direct aan de alarmbel getrokken: alle bekende contacten van de twee personen, ongeveer 180 mensen, werden onderzocht. Onder hen zijn opnieuw twee besmettingen vastgesteld. "De gezondheidsautoriteiten hebben snel gereageerd, waarmee ze een voorsprong hebben opgebouwd om zich voor te bereiden op een mogelijke uitbraak", vertelt Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO voor Afrika. "Dit is goed, omdat marburg zonder onmiddellijk en resoluut optreden gemakkelijk uit de hand kan lopen."

Vorig jaar dook het dodelijke marburgvirus al in Guinee op, wat dit de tweede uitbraak binnen korte tijd in West-Afrika maakt. Het marburgvirus kan op andere mensen overspringen via direct contact met bloed of ander lichaamsvocht als speeksel en zweet. Het virus zelf wordt overgedragen op mensen via een bepaald type vleermuizen of besmet vlees.

Hemorragische koorts en hevige bloedingen

Net als ebola leidt het virus tot een zogeheten hemorragische koorts en hevige bloedingen uit alle lichaamsopeningen. Het virus werd in 1967 ontdekt toen laboratoriumpersoneel in het Duitse Marburg de ziekte opliep na contact met besmet apenweefsel uit Uganda.

Bij eerdere uitbraken overleed tussen de 24 en 88 procent van de besmette personen. Momenteel bestaan er geen goedgekeurde medicijnen of vaccinaties tegen het dodelijke marburgvirus.

Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws
  • NOS
  • RIVM