Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 19 augustus 2017

Griep? Hier knap je van op!

9 voedingstips voor als je niet lekker bent

Ben je verkouden of heb je de griep? Grote kans dat je eetlust minimaal is. Toch kun je je beter gaan voelen wanneer je wel iets eet. Bijvoorbeeld een kopje kippensoep of een ijsje. Negen voedingstips waarvan je opknapt als je je grieperig voelt.

Als je ziek bent, heb je misschien helemaal geen zin in eten. Maar eten geeft je lichaam energie en dat heb je nu precies nodig om te herstellen.

Van de volgende voedingsmiddelen knap je op:
 

Tip 1: Een sandwich met kip

Kip is rijk aan eiwit, een belangrijke voedingsstof. Als je verkouden bent, proef je vaak minder. Voeg voor de smaak daarom een beetje cranberrysaus op de sandwich toe.

Tip 2: Een ijsje

Een ijzig koud ijsje kan een pijnlijke, gezwollen en/of droge keel verzachten. Ook kan het helpen om voldoende vocht binnen te krijgen tijdens de griep. Tijdens een verkoudheid of griep is het superbelangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Maak zelf ijsjes van bijvoorbeeld pure vruchtensap.

Tip 3: Groentesap

Waarschijnlijk heb je geen zin om in de keuken te staan om een salade of iets anders te maken. Neem om groente binnen te krijgen een glas tomatensap of bietensap. Meer zin in een zoete smaak? Ga dan voor een glaasje versgeperste sinaasappels.

Tip 4: Kippensoep

Geen verrassing, kippensoep hoort natuurlijk thuis in dit overzicht van voedingsmiddelen die goed voor je zijn tijdens een griepje of verkoudheid. Al eeuwenlang krijgen mensen het voorgeschoteld tijdens griep en verkoudheid. Het heeft niet voor niets de bijnaam Joodse penicilline. Van een kopje goed hete kippensoep begin je meteen te zweten, gaat je neus open en komt het slijm los.

Tip 5: Geroosterd brood

Neem bij de kop kippensoep een geroosterde boterham of een cracker. Als je maag niet veel kan hebben, is dit het beste wat je kunt nemen.

Tip 6: Knoflook

Durf je het aan, een beetje knoflook door de soep? Knoflook zou namelijk erg gezond zijn. Niet alleen versterkt het je immuunsysteem, ook zou het luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat knoflook een antibacteriële werking heeft. Dit is echter onvoldoende wetenschappelijk bewezen.

Tip 7: Gember

Buikpijn? Misselijkheid? Gember is een huismiddeltje dat vaak wordt gebruikt om deze symptomen te verzachten. Verschillende wetenschappelijke studies suggereren dat gember helpt bij het bestrijden van ontstekingen. Voeg het vers geraspt toe aan ander voedsel of neem een glas gemberthee of gemberbier.

Tip 8: Hete thee

Groene, oolong en zwarte thee zijn rijk aan antioxidanten. Oolong is half gefermenteerde thee, tussen zwarte en groene thee in, met een kenmerkende notige smaak. Ademhalen in het stoom van de thee helpt bij verstopping van de neus. Voeg een lepel honing en een scheutje citroen toe om je zere keel te verzachten.

Tip 9: Banaan

In zijn geheel of gepureerd, een banaan is erg veilig om te nemen en zal niet snel 'verkeerd' vallen. Een banaan is vaak het eerste dat artsen aanbevelen bij herstel na een buikgriep. In vergelijking met ander fruit bevat een banaan weinig vitamine C, maar veel voedingsvezel, kalium en zetmeel.

Bron(nen):

  • WebMD

Reactie toevoegen

22 Comments

Door chris (niet gecontroleerd) op zo, 02/26/2017 - 21:14

Tip 10 van tea tree , goed verhaal goed aangekleed en bezig zijn (als je griep het toelaat ) met al deze tips knap je bij het lezen al op , bezig blijven is zo ie zo goed word je ook warmer van ,lkkr soepje knap je altijd op eerst water koken dan kip /schenkel/sukadelap er in 2 1/2 uur laten trekken dan b.v. tomaten maaltijd soep met verse groenten , knoflook peterselie enz maken pannenkoekjes /pistoletjes na. doet het bij ons altijd goed krijg je weer eetlust van de eucalyptus geurstokjes ga ik ook maken eucalyptus ook goed als je niet kunt slapen en om muggen te verjagen Dampoo werk daarbij ook prima op je kussen /zakdoek/ enz. , zakdoekjes in je neus werkt bij mij ook altijd ,snuit me neus liever in een dubbel gevouwen katoenen zakdoek gaat mij neus ook niet kapot wel op tijd een schonen pakken hebben altijd 2 groten stappels schonen in de kast , daarmee komen wij de winter door succes ...

Door elisabeth (niet gecontroleerd) op wo, 02/22/2017 - 16:38

bij mij werkt een rolmops of zure haring perfect, heerlijk, in de griep periode heb ik het ook altijd in huis

Door tea tree (niet gecontroleerd) op vr, 12/23/2016 - 06:55

Tip 10:
doe een warme fleece trui aan en ga als je heel koukleumig bent eventueel ook nog onder een fleece deken zitten of liggen om je lichaamstemperatuur omhoog te brengen dan hoeft je lichaam dat niet zelf te doen middels koorts met alle energiebehoeftes van dien. Geen plofkipsoep of kippensoep nodig. Wel genoeg drinken en dan wel warm water ipv koud water of thee of zelf warme choco. Gempersoep werkt ook maar gember werkt ook gewoon in de yoghurt of onyogurt. Zelfde geldt voor de anti-oxydanten kaneel, venkel, citroengras en tarwegras. Een klein scheutje. Hoeft niet heel precies als er maar geen hele berg ligt. Best koud maar als je toch een warme fleece trui aan hebt is die kou zo verdwenen. Brandstof voor je organen waardoor lichaamstemperatuur verhoogt.
De verhoogde lichaamstemperatuur dmv fleece trui werkt heel goed om die virussen te bestrijden en je lichaam stookt niet je temperatuur op door extra energie te verbranden.
Verder kippensoep gezond noemen ben ik het niet mee eens maar goed dat is een hele andere discussie. En soep is een goede manier om het verloren vocht door snotteren, niezen, kotsen en geen zin hebben om te drinken weer aan te vullen. Maar dit kan ook met warm water, lekker warme thee, choco en daarbij gewoon lunchen met kipfilet en avondeten. Mij zie je geen kip eten, ik zie ze liever levend. En wie geen soep wil maar toch kip kook de kip vijf minuten in kokend water ipv in vieze vette boter in de pan. Is veel malser en lekkerder. En je hoeft niet meer om te kijken. Water in de waterkoker, water kookt al als het de pan in gaat, vuur eronder, of inductie, kip in kokend water in de pan en vijf minuten wachten. Zes minuten mag ook maar niet langer dan 10. Eerst proeven en dan pas erover mekkeren. Kruiden toevoegen als het klaar is, maar kan ook tevoren alleen wroet je dan in rauwe kip.
Kokend water gebruiken voor andere dode dieren bereiding is ook vijf minuten. Kan voor elk soort en is veel lekkerder en gezonder zonder al die vette bakolie en bakboters en dus ook weer indirect beter voor genezing en vechten tegen virussen. Geen aangebrande stukken meer. En vrouwen die niet kunnen koken volgens hun mannen kunnen het dan ineens wel. Zorg wel ervoor dat het water al kookt voordat het erin gaat. En als het klaar is is het water te gebruiken als bouillon of extravaganza thee.
Gember werkt net zo ontstekingsremmend, net als manuka honing. En voor die laatste geldt wacht met de honing erin doen totdat de thee is afgekoeld want anders isde ontstekingsremmer verloren, die verdwijnt boven de 40 graden Celsius. Geldt trouwens voor alle honing. Manuka honing van bijen die de bloemen van de tea tree boom in Australië bezoeken is er in gradaties en werkt het beste. Eucalyptus honing werkt ook. Mits beneden die 40 graden Celsius.
Gewone honing uit de supermarkt werkt alleen keelverzachtend, onder de 40 graden Celsius, die zijn niet sterk genoeg om snel ontstekingsremmend te zijn. Maar wel heel lekker. Wel er pas in doen als de thee onder 40 graden Celsius grens is.
Koop een fles kneipp eucalyptus badolie en snuif daar gewoon aan. Niet te dichtbij want je moet de damp snuiven en niet de badolie in je neus opsnuiven. Stoombad ermee hoeft ook helemaal niet, scheelt weer ongelukken en brandwonden, gewoon de fles open laten staan zodat het in de ruimte kan verzadigen. Lange saté prikkers erin -wel even de einden eraf halen- en dan zijn het geurstokjes geworden die de eucalyptusgeur verspreiden. Eventueel paar drupjes tea tree olie erin druppelen.
Weetje: huisstofmijten gaan dood aan eucalyptus of/en tea tree olie. Dus ook wat druppels in het dweilwater doen en bye bye huisstofmijten.
En wie geen zin heeft in een snotneus en elke vijf minuten snuiten stop er gewoon een papieren zakdoekje in of een mini tampon die zuigen het vanzelf op. Is die vol gooi(t) (u/)je 'm weg en doe(t) (u/)je er een schone zakdoek in. En als dat geen gezicht is nou kan (jo)u dat schelen.
Wel meteen handen wassen na aanraken van zo'n griepdoekje.
Moet lukken om die griep, verkoudheid en de combinatie griepkoudheid snel kwijt te raken.
Beweging is goed voor de ademhaling en het vrij maken van de neus dus ga gerust rustig sporten of lopen of fietsen, neem een pak zakdoeken mee en wat desinfectiegel. Bankhangen en ziek thuis blijven is niet nodig. En zakdoek voor je mond en neus houden als je niest heeft ook geen enkel nut. De virussen sprayen er gewoon doorheen en langsaf. Aldus de Mythbusters aflevering. In je elleboog niezen of hoesten is veel effectiever tegen virusverspreiding.
Niet je nies inhouden, want door de druk kan je darm scheuren of dat dunne huidje bij de navel.

Moet lukken nu hoor om die virussen af te schudden.
En de regel is nog altijd, iemand anders besmetten betekent voor het virus missie geslaagd en hebben we de host niet meer nodig. Wie er snel vanaf wil besmet een ander. Helaas zo werkt het principe van virussen.

off topic tip: Niet in uw/je ogen wrijven als u/je net handcrème op uw/je handen heeft/hebt gedaan. Dat deed ik dus wel en heb de hele dag tranende ogen gehad.

Door catherina (niet gecontroleerd) op za, 10/08/2016 - 08:14

Volgens een chinese arts moet je wachten tot griep of diarrhee over zijn en dan pas die krachtige kippenbouillon drinken.dan pas sterk je aan. Om te zweten n glas WARM water.

Door Annelous (niet gecontroleerd) op vr, 10/07/2016 - 23:59

Gewoon thuis blijven en uitzieken.
Primark of geen primark

Door Jan van der Wijst (niet gecontroleerd) op vr, 10/07/2016 - 19:46

Mijn Oma zij vroeger altijd als je verkouden was ,eet kippensoep want de griep en snot is eigenlijk een kippenziekte.Dus hiermee bouw je weerstand op.

Door Nick (niet gecontroleerd) op zo, 06/19/2016 - 08:45

Ik ben ziek verkouden en vocht braken wat moet ik doen en ik moet werken!! :( werk namelijk bij de primark slavenhandel daar..

Door Paula (niet gecontroleerd) op di, 10/20/2015 - 18:38

Dit lijkt mij de verantwoordelijkheid van ieder persoon zelf, we leven in een vrij land waarin ieder zelf zijn keuzes maakt in het leven .
Ik vind dat soort bemoeienis te ver gaan .
Het is tenslotte een gezondheidssite en geen antidierleedsite .
Ik koop zelf geen plof kip maar heb wel begrip voor gezinnen die uit geldgebrek wel deze keuze maken .
Zolang iets verkocht mag worden is de burger vrij om te kiezen .

Door Paula (niet gecontroleerd) op di, 10/20/2015 - 18:32

Antibiotica helpt niet bij griep en ook niet bij een verkoudheid, beide worden nl veroorzaakt door een virus, en antibiotica helpt alleen als het een bacterie betreft ( bv een oorontsteking, keelontsteking )

Veel mensen vragen om antibiotica bij een griep, dit helpt niet, wel kippensoep en voldoende rust en vocht en fruit waar vitamine C in zit

Door Marije (niet gecontroleerd) op vr, 08/14/2015 - 10:32

Precies mijn gedachte, fijn dat er meer mensen bij stil staan. Biologisch kippetje is ook nog eens gezonder voor je! Tel uit je winst.