zaterdag, 24 juli 2021

Griep maakt onnodig slachtoffers bij ouderen

Een groot deel van het personeel van verzorgings- en verpleeghuizen weigert de griepprik en brengt zo de gezondheid van duizenden ouderen in gevaar. Jaarlijks overlijden honderden ouderen aan de griep nadat ze door personeel zijn besmet.

Herman Cools, de directeur van een keten van zorginstellingen, zei dat gisteren in RTL Nieuws. Slechts 10 procent van het verplegend personeel haalt de griepprik, zegt Cools. De rest vormt een besmettingsbron en maken ouderen zo ziek.

Griepepedemieën keren jaarlijks terug bij zorginstellingen. Doordat er intensief contact bestaat tussen personeel en patiënt bij wassen, eten en aankleden, springt het griepvirus gemakkelijk over. Omdat veel ouderen een lage weerstand hebben, zijn ze erg vatbaar voor de griep en kunnen ze er zelfs aan overlijden.

Medewerkers in de zorg die de griepprik weigeren, zouden bang zijn voor de bijwerkingen van de prik of zelfs bang zijn om geprikt te worden. Bewoners van verzorgingstehuizen laten zich juist wel massaal inenten tegen het griepvirus. Vorig jaar kreeg ruim 90 procent van hen de prik.

Trefwoorden: