Grootste toename besmettingen apenpokken sinds begin uitbraak

Getty Images

Het apenpokkenvirus blijft zich verspreiden. Het aantal bevestigde gevallen in Nederland steeg afgelopen week met 101 naar 503. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

Het is de grootste toename sinds het virus zich in mei in Nederland begon te verspreiden. Vorige week gaf het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu al aan een stijging te verwachten van het aantal patiënten met het virus. Onder meer door pride-evenementen in Amsterdam.

Intiem contact

Iedereen kan apenpokken of het apenpokkenvirus, ook wel monkeypox genoemd, krijgen en het komt voor op alle leeftijden. De meeste besmettingen tot nu toe zijn vastgesteld bij mannen, van wie het grootste deel seks heeft met mannen. Het virus verspreidt zich via intiem contact zoals zoenen, vrijen en seks.

Ook kan het virus zich verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte. Maar die kans is volgens het RIVM momenteel vrij klein.

Het ministerie wil zo snel mogelijk starten met het vaccineren van risicogroepen, schreef minister Kuipers vorige week aan de Tweede Kamer.

Verschillende organisaties en ervaringsdeskundigen vinden dat dit niet snel genoeg gaat en roepen het kabinet op om het vaccineren niet alleen sneller uit te breiden, maar ook tot een veel grotere groep. Dat schrijft de NOS dinsdag.

 

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • NOS
  • RIVM