Helpt honing bij keelpijn?

Antibiotica hebben meestal geen zin

Lepeltje honing helpt bij keelpijn
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat GezondheidsNet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: helpt een lepeltje honing bij keelpijn?

Het verkoudheidsseizoen is weer begonnen. Veel mensen lopen te hoesten, niezen, snotteren en hebben last van een zere keel. Vervelend, maar na ruim een week is het meestal vanzelf weer over. Antibiotica hebben bij zowel een verkoudheid als keelpijn in de meeste gevallen geen zin.

Maar wat helpt dan wel als je een zere keel hebt? Een lepeltje honing? Het is zo'n typisch huismiddeltje dat je moeder of oma je adviseert te nemen.

En zo slecht bleek dat advies nog niet, stellen onderzoekers van de Universiteit van Oxford. Zij ontdekten dat honing effectief werkt bij een niet al te ernstige keelinfectie van bacteriële aard. Ook zou het helpen bij een onschuldige hoest of luchtweginfectie.

Beter dan hoestdrankjes

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers veertien eerdere studies waarin het effect van honing werd vergeleken met het gebruik van andere middelen zoals bijvoorbeeld pijnstillers, hoestdrankjes of slijmoplossende middelen. En het effect van honing was beter dan van de andere middelen.

Vooral het hoesten - waardoor je een pijnlijke, droge keel krijgt - bleek minder te worden door het nemen van een beetje honing. Het kan dus voor verlichting zorgen, maar  - pas op - neem niet te veel. Want honing is suiker. En te veel suiker is natuurlijk niet goed voor je gezondheid.

Geen gezondheidsclaim op honing

Hoewel er dus aanwijzingen zijn dat honing kan helpen bij keelpijn, heeft de Europese voedselveiligheid EFSA geen claim over het eten van honing op de gezondheid goedgekeurd. Dus op honing mag geen gezondheidsclaim worden geplaatst.

Geef nooit honing aan een baby

Let op! Geef nooit honing aan kinderen jongeren dan 1 jaar. Deze lopen het risico ziek te worden. In honing kan soms namelijk de schadelijke bacterie clostridium botulinum voorkomen.

Wanneer naar de huisarts?

Heb je last van een verkoudheid of keelpijn? In de meeste gevallen gaat het vanzelf over en is het niet nodig om naar de huisarts te gaan. Duren de klachten langer of worden ze erger dan kan het wel nodig zijn. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Thuisarts
  • British Medical Journal
  • Voedingscentrum