Hoe kom ik aan die irritante keelpijn?

De oorzaken van een zere keel

Getty Images

Als je verkouden bent, krijg je soms ook last van een vervelend gevoel in je keel. Hij kan opgezwollen zijn en bij het eten het gevoel geven dat je een stuk schuurpapier doorslikt. Wist je dat keelpijn ook een symptoom is van andere kwalen? We zetten er een aantal voor je op een rij.

Virusinfecties

Een verkoudheidsvirus gaat vaak gepaard met keelpijn, maar er zijn ook andere virusinfecties die je een pijnlijke keel bezorgen. Bij laryngitis zijn de stembanden of het strottenhoofd ontstoken. De belangrijkste symptomen van laryngitis zijn heesheid en het kwijtraken van je stem. Je keel kan prikkend en rauw aanvoelen.

Een ontstoken keel kan ook een voorbode zijn van Pfeiffer, een ziekte die vooral bij jongeren voorkomt. De ziekte van Pfeiffer gaat vanzelf weer over, maar je kunt nog lang last houden van vermoeidheid.

Bacteriële ontsteking

Er zitten verschillende organen en klieren in de buurt van je keel waarin bacteriën een ontsteking kunnen veroorzaken. Als je voedsel doorslikt, zorgt een klepje ervoor dat je eten niet in je luchtpijp komt. Dit klepje, genaamd epiglottis, is zo’n orgaan. Bij een ontsteking zwelt het op, waardoor de luchtpijp gedeeltelijk afgesloten wordt. Epiglottis veroorzaakt hevige keelpijn, heesheid en problemen met ademhalen en slikken. Het komt meestal voor bij kinderen tot zes jaar.  

In je keel zitten links en rechts je amandelen: kliertjes die virussen en bacteriën buiten houden. Toch kunnen zijzelf ook geïnfecteerd worden. Ze worden dan rood, soms met witte stipjes, en zwellen op. Als je vaak last hebt van ontstoken amandelen, kun je ze laten verwijderen.

Ook je keel zelf is niet veilig voor bacteriën. Angina is een keelontsteking door bacteriën genaamd streptokokken. Je herkent angina aan witte plekken in je keel en op je amandelen.

Andere aandoeningen

Een ontstoken schildklier kan klachten geven die lijken op keelpijn. Je hebt dan pijn in je hals, ter hoogte van de schildklier. Zo’n schildklierontsteking kan verschillende oorzaken hebben. De ziekte van Hashimoto is een chronische schildklierontsteking die vaak begint met een vergrote schildklier. Vaak werkt de schildklier ook te langzaam. Bij subacute granulomateuze thyreoïditis voel je ineens pijn in de hals, die door patiënten vaak omschreven wordt als keelpijn. De pijn kan verergeren als je slikt of je hoofd draait.

Als er iets mis is met de afsluiting tussen je maag en je slokdarm, kan het maagzuur terugstromen (reflux). In je slokdarm of je keel veroorzaakt het bijtende maagzuur een branderig gevoel. Ook droge of vervuilde lucht, roken en te hard praten zijn niet fijn voor je keel.

Oplossingen

Wat je tegen je keelpijn kunt doen is afhankelijk van de oorzaak. Je kunt het vervelende gevoel verzachten met allerlei huismiddeltjes, zoals een waterijsje, (kamille)thee met honing, zuigen op dropjes, gorgelen met een zoutoplossing en als dat allemaal niet helpt een paracetamol. Antibiotica hebben meestal geen zin. Tegen virusinfecties helpen antibiotica sowieso niet en een bacteriële infectie gaat ook niet eerder over als je antibiotica gebruikt.

Bron 
  • WebMD