Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

Hoe kom ik aan die irritante keelpijn?

De oorzaken van een zere keel

Als je verkouden bent, krijg je soms ook last van een vervelend gevoel in je keel. Hij kan opgezwollen zijn en bij het eten het gevoel geven dat je een stuk schuurpapier doorslikt. Wist je dat keelpijn ook een symptoom is van andere kwalen? We zetten er een aantal voor je op een rij.

Virusinfecties

Een verkoudheidsvirus gaat vaak gepaard met keelpijn, maar er zijn ook andere virusinfecties die je een pijnlijke keel bezorgen. Bij laryngitis zijn de stembanden of het strottenhoofd ontstoken. De belangrijkste symptomen van laryngitis zijn heesheid en het kwijtraken van je stem. Je keel kan prikkend en rauw aanvoelen.

Een ontstoken keel kan ook een voorbode zijn van Pfeiffer, een ziekte die vooral bij jongeren voorkomt. De ziekte van Pfeiffer gaat vanzelf weer over, maar je kunt nog lang last houden van vermoeidheid.

Bacteriële ontsteking

Er zitten verschillende organen en klieren in de buurt van je keel waarin bacteriën een ontsteking kunnen veroorzaken. Als je voedsel doorslikt, zorgt een klepje ervoor dat je eten niet in je luchtpijp komt. Dit klepje, genaamd epiglottis, is zo’n orgaan. Bij een ontsteking zwelt het op, waardoor de luchtpijp gedeeltelijk afgesloten wordt. Epiglottis veroorzaakt hevige keelpijn, heesheid en problemen met ademhalen en slikken. Het komt meestal voor bij kinderen tot zes jaar.  

In je keel zitten links en rechts je amandelen: kliertjes die virussen en bacteriën buiten houden. Toch kunnen zijzelf ook geïnfecteerd worden. Ze worden dan rood, soms met witte stipjes, en zwellen op. Als je vaak last hebt van ontstoken amandelen, kun je ze laten verwijderen.

Ook je keel zelf is niet veilig voor bacteriën. Angina is een keelontsteking door bacteriën genaamd streptokokken. Je herkent angina aan witte plekken in je keel en op je amandelen.

Andere aandoeningen

Een ontstoken schildklier kan klachten geven die lijken op keelpijn. Je hebt dan pijn in je hals, ter hoogte van de schildklier. Zo’n schildklierontsteking kan verschillende oorzaken hebben. De ziekte van Hashimoto is een chronische schildklierontsteking die vaak begint met een vergrote schildklier. Vaak werkt de schildklier ook te langzaam. Bij subacute granulomateuze thyreoïditis voel je ineens pijn in de hals, die door patiënten vaak omschreven wordt als keelpijn. De pijn kan verergeren als je slikt of je hoofd draait.

Als er iets mis is met de afsluiting tussen je maag en je slokdarm, kan het maagzuur terugstromen (reflux). In je slokdarm of je keel veroorzaakt het bijtende maagzuur een branderig gevoel. Ook droge of vervuilde lucht, roken en te hard praten zijn niet fijn voor je keel.

Oplossingen

Wat je tegen je keelpijn kunt doen is afhankelijk van de oorzaak. Je kunt het vervelende gevoel verzachten met allerlei huismiddeltjes, zoals een waterijsje, (kamille)thee met honing, zuigen op dropjes, gorgelen met een zoutoplossing en als dat allemaal niet helpt een paracetamol. Antibiotica hebben meestal geen zin. Tegen virusinfecties helpen antibiotica sowieso niet en een bacteriële infectie gaat ook niet eerder over als je antibiotica gebruikt.

Bron(nen):

  • WebMD

Reactie toevoegen

20 Comments

Door wendy (niet gecontroleerd) op zo, 05/07/2017 - 21:14

hoi robin. ik ben absoluut geen dokter, maar als je bloed ophoest en snuit dan zou ik toch maar even een afspraak maken bij de huisarts. want dat lijkt me niet goed.

beterschap. gr wendy

Door Robin (niet gecontroleerd) op do, 04/27/2017 - 20:55

Ik heb al een aantal weken een raar plekje rechts in mn keel wat rauw aanvoeld. Voelt een beetje als een wondje. Dit is aan de rechter kant van mn keel. Mn linker zit helemaal dicht hoor bijna niks meer daar door. Verder blijf ik erg verkouden soort van hooikoorts. Hoest of snuit soms bloed op. Begin me langzamerhand wel een beetje druk te maken. Iemand ideeen wat dit kan zijn

Door a (niet gecontroleerd) op ma, 01/23/2017 - 11:21

ik heb geen keelpijn maar last met slikken drogemond

Door miekegoossens (niet gecontroleerd) op za, 01/07/2017 - 19:07

ik zit in week 9 het begon bovenste luchtwegen infectie snotverkouden en oorpijn en keelpijn na 5 weken huisarts kreeg antibiotica dat hielp niet ik had al elke week een fles hoestsiroop en keeltabletten op en veel sinasappels ,,,,teveel denk iritatie ,,,,,in week 6 kreeg in naproxen voor onstoken mondholtes en slijmvliezen keel ,,,,,,,,,,,,na drie dagen werd ik daar ziek van gestopt ,neem maar 3 keer per dag paracetamol ,,,,,,,,ik weer naar huisarts ik kreeg mondspoeling chloorhexidine ,,,,,ik vind dit lang duren mijn keel ziet rood brand nog en ik ga nu week 9 in ben na de griepspuit ziek geworden groetjes mieke goossens wie heef er ook zo lang last van keelpijn ?????,,,

Door Elisa (niet gecontroleerd) op vr, 10/21/2016 - 16:20

Gedroogde/ verse gember thee maken met tl biologiche honing ben je zo van je keelpijn af

Door Wendy (niet gecontroleerd) op di, 09/27/2016 - 14:18

JOS ! Dit heb ik ook! Ik had het laatst zelfs na het eten van een zak Cheese Union chips. Herken jij dit? En ben je er wel eens voor naar de huisarts gegaan? Ben je officieel allergisch voor uien?

Door Kia (niet gecontroleerd) op za, 09/24/2016 - 13:41

Ik heb hetzelfde, Jos. Altijd na het eten van rauwe uitjes krijg ik een pijnlijke en brandende keel. Het kan misschien een allergie zijn. Ik ben het nog aan het onderzoeken, want soms krijg ik ook allemaal bobbeltjes en blaasjes op mijn vingers, some jeukt dat dan heel erg. Probeer eens te kijken of je ook last hebt als je huid er mee in contact komt.

Door Jos (niet gecontroleerd) op ma, 08/29/2016 - 11:48

Ik lees overal dat rauwe ui goed is bij keelklachten maar het typische is dat ik vaak een erg rauwe keel krijg na het eten van rauwe ui, prei, sjalotjes e.d. Is altijd een kunst om dit uit salades te vissen. Bij gebakken ui of gekookte prei heb ik nergens last van. Ben ik daar de enige in? Ik kan nergens een reactie vinden op internet van iemand die hetzelfde probleem heeft.

Door Anissa (niet gecontroleerd) op za, 08/06/2016 - 15:07

Hey ik heb dit ook wat je zegt schildklier licht gezwollen steken sleutelbeen en oksel ook soms nekpkijn pffff

Door hajar (niet gecontroleerd) op ma, 07/25/2016 - 10:08

De top 10 van beste tips om keelpijn te verzachten:

-10. Veel thee of andere warme dranken drinken

-9. Drop of keelsnoepjes

-8. Waterijsjes en/of koude dranken

-7. Gorgelen

-6. Stoombad

-5. Keel warm houden en rust nemen

-4. Decongestivum

-3. Pijnstillers

-2. Keelsprays

-1. Zuigtabletten

als dat alemaal niet werk en je hebt nog steedts pijn ga naar de dokter