Je lichaamstemperatuur meten: met welke thermometer doe je dat?

5 manieren om je lichaamstemperatuur te meten met een thermometer

thermometer
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: met welke thermometer kun je je lichaamstemperatuur het beste meten?

Voel je je koortsig of voelt je (klein)kind heel warm aan, dan is het verstandig om de lichaamstemperatuur te meten. Dat kun je het beste doen met een thermometer, maar met welke precies? En welke is het meest betrouwbaar?

5 manieren om je lichaamstemperatuur te meten

Er zijn vijf manieren om je lichaamstemperatuur te meten: 

  • via de anus (rectaal)
  • via de mond (oraal)
  • via het oor
  • onder de oksel
  • op het voorhoofd

De meest betrouwbare meetmethode is via de anus, omdat hier de temperatuur het meest stabiel is. Op de andere plekken in en op het lichaam zijn er temperatuursverschillen, dus is de uitkomst minder betrouwbaar. Zo is de temperatuur in de mond en op het voorhoofd een halve graad lager dan in de anus en onder de oksel is deze gemiddeld een halve tot zelfs een graad lager dan rectaal gemeten. Wil je liever niet rectaal meten, dan moet je hier dus rekening mee houden.

Welke thermometer kies je?

Welke thermometer je kiest, hangt ervan af welk lichaamsdeel je wilt gebruiken om te meten en bij wie. Voor de anus, mond en onder de oksel kun je het beste een (digitale) staafthermometer gebruiken. Kies wel voor één bepaalde meetmethode en blijf deze per lichaamsdeel gebruiken, dus bijvoorbeeld via de anus - dat is het meest hygiënisch.

Naast de staafthermometer kun je ook de lichaamstemperatuur via het oor meten. Dat kun je doen met een speciale oorthermometer die via een infraroodsensor de warmte van het trommelvlies scant. De voorhoofdthermometer werkt op dezelfde manier als de oorthermometer. Voor metingen met deze thermometers hoef je niet direct contact te maken met het lichaam. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld de temperatuur van je (klein)kind wil meten. Maar let op: je moet bij deze thermometers dus wel een halve graad erbij optellen.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.