Fabels over virussen

Waar of niet waar?

Getty Images

'Doe iets warms aan, anders vat je kou'. Een goedbedoelde raad, alleen verkoudheid en griep worden niet veroorzaakt door kou maar door virussen. Een andere fabel is dat je je neus zou moeten snuiten. Wat klopt er van de vele andere volkswijsheden over weerstand, griep en verkoudheid?

Vitaminepillen verhogen je weerstand

Diverse vitamines, waaronder vitamine A, B6, E en C, spelen een rol bij het instandhouden van je afweersysteem. Hetzelfde geldt voor sporenelementen als zink en selenium. Wie gezond en gevarieerd eet, krijgt genoeg van deze stoffen binnen. Veel helpt het slikken van vitaminepillen een gezond, volwassen mens dan ook waarschijnlijk niet. [ITEMADVERTORIAL]

Kleine kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en chronisch zieken kunnen wel enige baat hebben bij wat extra vitamines. Wat in ieder geval wel een fabeltje is, is dat je jezelf kunt beschermen door antibiotica te slikken. Dat is echt totaal zinloos. Die helpen namelijk alleen tegen bacteriële infecties, terwijl griep en verkoudheid door virussen worden verspreid.

Je mag je neus niet snuiten

Je neus ophalen is beter dan je neus snuiten. Het virus dat verkoudheid veroorzaakt, vermeerdert zich namelijk in je neusslijmvlies. Door je neus te snuiten oefen je veel druk uit op dat slijm en pers je het in de verschillende holtes in je hoofd. Het gevolg: een verhoogde kans op voorhoofdsholte-, bijholte- of zelfs oorontsteking.

Als je je neus ophaalt, zuig je het slijm (en dus ook de virussen) juist weg uit je hoofdholten. Minder aangenaam voor je omgeving wellicht, maar dus wel beter voor je zelf. Wil je toch liever je neus snuiten, doe het dan neusgat voor neusgat. Dan is de overdruk in je neus, en dus het 'perseffect', een stuk minder.

Neusdruppels kunnen geen kwaad

Neusdruppels laten het neusslijmvlies slinken en zorgen ervoor dat je weer vrij kunt ademen. Dit effect wordt veroorzaakt door het stofje xylometazoline.

Nadeel van dit middel is dat als je het te lang gebruikt, je neusslijmvlies juist extra op gaat zwellen zodra de stof is uitgewerkt. Om weer lucht te krijgen, grijp je dan opnieuw naar je neusdruppels of neusspray en voor je het weet kun je niet meer zonder. Je raakt er als het ware aan 'verslaafd'.

Het advies is om neusdruppels niet langer dan zeven dagen te gebruiken. Ook kun je kiezen voor een fysiologische zoutoplossing. Die helpen ook en hebben deze bijwerking niet. Stomen met kamille is een ander goed alternatief.

Doe je hand voor je mond als je niest

Veel virussen verspreiden zich door de lucht. Bij het hoesten, niezen of praten komen piepkleine druppeltjes mét virus uit je neus of keel en als iemand anders die inademt, kan hij besmet raken. Je hand voor je mond houden bij niezen of hoesten is dus zeker een goede zaak.

Bedenk echter wel dat al die uitgenieste virussen nu op je hand zitten en dat een paar daarvan al genoeg zijn om iemand te besmetten. Geef je dus vervolgens iemand een hand en wrijft die gedachteloos over zijn mond, dan is ook hij al gauw de pineut. Het is dus niet alleen belangrijk om je hand voor je mond te houden, maar ook om hem daarna goed te wassen.

Na een griepprik krijg je geen griep meer

Een griepvaccin biedt bescherming tegen ongeveer 80 procent van de griepvirussen die actief zijn. Het helpt dus niet tegen elk griepvirus. Bovendien duiken er continu nieuwe griepvirussen op. Omdat het vaccin maar één keer per jaar wordt aangepast, biedt het geen bescherming tegen de 'nieuwste' varianten.

Als je denkt dat je met een simpele prik deze winter gegarandeerd griepvrij zal blijven, heb je het dus mis. Minder kans op griep heb je na zo'n inenting wel. En vaak verloopt de griep ook minder heftig als hij je toch te pakken krijgt.

Ga niet op de tocht staan

Veel mensen denken dat je letterlijk kou vat door tocht of winterkou, maar dat is niet waar. Een verkoudheid is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen. Dat heeft dus niets te maken met lage temperaturen, maar wel met een te lage weerstand. Verkoudheidsvirussen hebben dan vrij spel en voordat je het weet loop je te snotteren en te hoesten.

Koorts moet je meteen onderdrukken

Koorts is een signaal dat je lichaam aan het vechten is tegen ziekteverwekkers. Het is dus eigenlijk een goed teken. Koorts onderdrukken is meestal weinig zinvol. Het gevaar bestaat zelfs dat je je daardoor weer aardig goed voelen en vrolijk rond gaat lopen, terwijl je eigenlijk beter in je bed kan blijven liggen. Dan kan je lichaam tenminste al zijn energie in de 'oorlog' tegen het virus stoppen en ben je sneller weer helemaal beter.

Bij zuigelingen en ouderen vereist koorts extra aandacht, vanwege het uitdrogingsgevaar. Ook bij chronisch zieken is het verstandig om de huisarts in te schakelen. In andere gevallen is dat meestal niet nodig. Alleen wanneer de koorts oploopt tot boven de veertig graden of langer dan vijf dagen aanhoudt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Auteur