woensdag, 29 juni 2022

Net getest: Ecolamp

Luchtzuiverende lamp

Wanneer de Ecolamp in het stopcontact gaat, zal de redactie niet meer grieperig worden. Want de Ecolamp belooft gezondheid: 'Gemakkelijk overdraagbare ziekten zoals verkoudheid, keel-, oog- en oorontsteking krijgen nauwelijks een kans'.

Nu heeft onze redactie niet echt last van de luchtwegen, maar 'ook voor mensen zonder klachten werkt de lamp preventief', vertelt de glanzende folder. Doordat de Ecolamp de lucht zuivert, zouden we minder last hebben van ziekte en allergieën. De Ecolamp mag niet op de grond staan, dan kan hij niet genoeg lucht aanzuigen. Maar door het gezoem wat hij uitstoot, hebben we hem liever ook niet recht naast ons bureau.

Gezuiverde lucht

Veel licht geeft hij niet. Maar dat is ook niet de bedoeling. De lamp zorgt dat de Ecolamp een tweevoudige werking heeft. De aangezogen lucht gaat eerst langs een filter. Deze haalt pollen, stof, mijten en bacteriën uit de lucht. Hierdoor heb je minder last van allergieën. Vervolgens gaat de lucht langs de Philips UV-C lamp, deze maakt virussen en bacteriën onschadelijk.

Klaas Wilting

Op het eerste gezicht is de Ecolamp een betrouwbaar product. Ontwikkeld in samenwerking met Philips, gepresenteerd met een mooie promofilm met Klaas Wilting. Wie twijfelt aan de werking kan een onderzoeksrapport raadplegen dat bewijst dat de Ecolamp daadwerkelijk ongezonde deeltjes uit de lucht haalt. Wel raar dat in dat rapport de lamp voortdurend Ecoland wordt genoemd...

Overal een Ecolamp

Omdat we geen last hebben van allergieën of luchtwegklachten, zijn we misschien niet de geschiktste personen om de Ecolamp uit te testen. Maar zijn we in de afgelopen twee weken dan niet verkouden geworden?
Zeker wel. De lucht is nu misschien wel schoon op de redactie, maar de deurklinken, telefoons, toetsenborden en lichtknopjes bevatten volop ziektekiemen. Bovendien moeten we nog 'vieze' lucht trotseren in ons eigen huis, de trein en supermarkt.

Voor een echt goed effect zouden we de luchtzuiveraar in elke leefruimte neer moeten zetten. Vanwege de prijs denken we hier echter wel twee keer over na.