vrijdag, 22 januari 2021

Scholieren verspreiden kennis over virussen

BAARN - Ruim 250 scholieren gaan leeftijdsgenoten leren hoe ze zich kunnen wapenen tegen de gevaren van infectieziekten. Ze doen mee aan het project Viruskenner, een initiatief vanuit het Erasmus MC.

Wereldwijd sterven dagelijks duizenden mensen aan infectieziekten, zoals malaria, aids en knokkelkoorts. Ook in Nederland komen infectieziekten voor zoals griep en Q-koorts.

De beste manier om infectieziekten tegen te gaan is om de kennis erover te verspreiden. "Scholing is van onschatbare waarde. Het is daarom logisch om scholieren veel te leren over infectieziekten en ervoor te zorgen dat zij de kennis zelf verder verspreiden. Daarnaast is het een mooie kans om jongeren te interesseren voor wetenschap", zegt Eric van Gorp, initiatiefnemer en internist-infectioloog .

Hulp van deskundigen
Aan het project doen middelbare scholieren en leerlingen uit groep 8 van de basisschool mee. In groepjes verzamelen ze informatie. Daarbij kunnen ze via mail en telefoon de hulp inroepen van deskundigen, jonge onderzoekers van het Erasmus MC. Het de bedoeling dat de scholieren de verzamelde informatie zo goed en breed mogelijk verder verspreiden onder hun leeftijdgenoten. Ze mogen zelf bedenken wat daarvoor de beste manier is, bijvoorbeeld via folders, filmpjes en social media.

Prijs
In april presenteren de leerlingen hun resultaat op hun eigen school. Tijdens de einddag van Viruskenner Op 10 mei 2012 krijgen de leerlingen die de beste, mooiste en origineelste informatiematerialen hebben gemaakt een prijs uitgereikt in Science Center Nemo.

Trefwoorden:
Bron(nen):