Thermometer aanschaffen: hier moet je op letten

Deskundig advies van twee experts over een thermometer voor thuis

Vrouw meet lichaamstemperatuur met oorthermometer
Getty Images

Je lichaamstemperatuur meten met een thermometer. Handig, maar hoe maak je de juiste keuze als je een thermometer voor thuisgebruik wil aanschaffen? Twee experts delen tips.

Suzan Wopereis is onderzoeker en systeembioloog bij TNO. Zij stelt: “Ik ben een voorstander van zelf meten en doe er ook wetenschappelijk onderzoek naar. Regelmatig meten kan een steun in de rug zijn voor wie gezonder wil gaan leven. Het ‘onzichtbare’ zichtbaar maken kan enorm motiverend zijn.”  

Irma Brauer is assistent-regionaal-manager bij Medipoint. Zij zegt: “Steeds meer mensen gebruiken thuismeters. Door de groei van de markt wordt de kwaliteit steeds beter en zijn ze een stuk goedkoper geworden. Daardoor zijn thuismeters nu voor iedereen toegankelijk.”

Wat meet een thermometer?

Wopereis: “Een thermometer meet de kerntemperatuur van het lichaam. De beste waarde is rectaal gemeten, dus via de anus. Maar tegenwoordig zijn oorthermometers ook behoorlijk betrouwbaar. Die meten de temperatuur van het trommelvlies. Ze geven zeer snel een uitslag en zijn heel eenvoudig in het gebruik.”

Waarom zou je een thermometer aanschaffen?

Wopereis: “Iedereen zou een thermometer in huis moeten hebben, omdat die koorts en verhoging kan meten bij ziekte.”

Boven de 40 graden koorts? Neem contact op met de huisarts

Wat zijn de referentiewaarden?

Een gemiddelde lichaamstemperatuur ligt tussen de 36,4 tot 37 graden Celsius. Er is sprake van koorts als de temperatuur boven de 38 graden is. ’s Nachts is de temperatuur vaak wat lager dan overdag.

Brauer: “Officieel moet je bij de uitslag van een oorthermometer 0,1 graden Celsius optellen, in vergelijking met een rectale meting.”

Wat doe je bij een afwijkende waarde?

Wopereis: “Boven de 40 graden is het zaak aan de bel te trekken bij de huisarts, zeker als de koorts enkele dagen aanhoudt.” Neem ook contact op met de huisarts als je benauwd of suf wordt, als het niet lukt om veel te drinken, als je weinig weerstand hebt of als je een onderliggende ziekte hebt.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Brauer: “De meeste oorthermometers zijn betrouwbaar, maar je kunt natuurlijk ook een ‘ouderwetse’ rectale thermometer gebruiken.”

Prijs: een goede oorthermometer kost rond de €50. Een rectale thermometer is er al voor een paar euro.

Tips

Brauer: “Bij een oorthermometer gebruik je wegwerpkapjes. Officieel moeten die bij elke meting vervangen worden. In de praktijk gebeurt dit echter lang niet altijd. Ik adviseer om dit bij oorklachten of een oorinfectie wel strikt te doen, omdat je anders de infectie misschien kunt doorgeven aan een ander.”

Een andere versie van dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine maart 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.

Bron 
  • Plus Magazine