Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 24 september 2017

Tips om griep te voorkomen

Zorg voor goede hygiëne!

Tijdens een grieppandemie is het bijna onmogelijk om te voorkomen dat je ook ziek wordt. Maar je kunt wel iets doen om de kans op besmetting met het virus te verkleinen. Een aantal tips.
  • Zorg dat je in goede conditie bent.
  • Beweeg en zoek de buitenlucht op.
  • Houd je hand of zakdoek voor je mond als je niest of hoest.
  • Was regelmatig je handen met water en zeep.
  • Raak zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan.
  • Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze éénmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak.
  • Hoest en nies in de elleboog.
  • Maak voorwerpen, zoals deurklinken, afstandsbedieningen en toetsenborden regelmatig schoon.
  • Ventileer woon- en slaapruimten.
  • Wrijf je handen regelmatig in met handalcohol.

Techniek inwrijven met handalcohol

1. Breng minimaal 3 ml handalcohol uit de dispenser op de droge handen aan. Het is belangrijk dat voldoende alcohol wordt gebruikt.
2. Wrijf de handen nu gedurende ongeveer 30 seconden zorgvuldig over elkaar tot de handen droog zijn. Ook de vingertoppen, duimen en gebieden tussen de vingers en polsen moeten grondig met de alcoholische oplossing worden ingewreven.

Bescherm anderen

Net zomin als je helemaal kunt voorkomen dat je zelf ziek wordt, kun je ook niet helemaal voorkomen dat je anderen aansteekt. Je bent namelijk al besmettelijk voordat je klachten krijgt.

Maar wanneer houdt het op? Voor virusinfecties geldt: zolang je last hebt van snotteren, hoesten, diarree, braken of koorts scheid je virus uit en ben je besmettelijk.

Ben je aan de beterende hand, dan zijn er antistoffen in omloop en komt er geen virus meer vrij. De strijd is gestreden, al heb je nog wel last van de schade.

Hoe kleiner, hoe ­besmettelijker?

Kinderen zijn vaker ziek dan volwassenen. Dat komt doordat ze nog weinig immuniteit hebben ­opgebouwd tegen ­infecties. Ze worden bij wijze van spreken ziek van alles wat langskomt, terwijl de meeste ­virussen en bacteriën op volwassenen al geen grip meer hebben. De kans dat je ziek wordt van een ziek kind, is dus kleiner dan de kans dat je ziek wordt van een andere volwassene.

Wel of niet aangestoken?

Ben je op bezoek geweest bij een grieperig persoon, dan weet je meestal binnen drie dagen of je bent 'aangestoken'. Dat is de incubatietijd voor griep en de meeste verkoudheden.

Reactie toevoegen

6 Comments

Door PBM (niet gecontroleerd) op zo, 02/05/2017 - 10:49

De kans dat je ziek wordt gemaakt door een kind is minstens even groot dan besmet te worden door een volwassene, zelfs eerder groter! Kinderen zijn zoals in dit artikel beweert wordt, vaker dan volwassenen ziek door gebrek aan immuniteit. Kinderen hebben meestal nog geen echt constante hygiënische discipline. Dus klopt deze stelling niet dat kinderen minder aanstekend zouden zijn dan volwassenen. Het risico is gelijk en statistisch gezien zelfs groter.

Door Pim Couturier (niet gecontroleerd) op za, 12/24/2016 - 15:03

Jazeker zijn en gezonde alternatieven voor Simvastatine!
Neem even contact op via
wellnesspower@casema.nl

Door b.klinker (niet gecontroleerd) op zo, 01/10/2016 - 09:52

simvastatine vraag: zijn er ook alternatieven voor deze medicijn? ik heb nogal bij werkingen.

Door Anke (niet gecontroleerd) op za, 01/09/2016 - 23:40

Hand voor je mond?? Moet dat niet verwijderd worden? Beter in je elleboog hoesten en niezen. Dat staat trouwens ook in het lijstje.

Door Lieke (niet gecontroleerd) op do, 11/05/2015 - 13:05

Ik heb vaker zulke stukken gelezen om een griep te voorkomen zoo ook bijvoorbeeld op Tech66 -> http://www.tech66.nl/blogs/tech66/griep-voorkomen/.

Toch kom ik vaak tot de conclusie dat wanneer je je aan bovenstaande dingen houd je alsnog een griep kan oplopen.

Het blijft een mysterieuze ziekte waar tot op de dag van vandaag niet veel tegen gedaan kan worden.

Gr.

Door britney (niet gecontroleerd) op di, 01/21/2014 - 18:39

Hoi ik ben heel vaak ziek wat kan ik daar t best
Tegen doen? En dit zyn hele goede tips blijf vooral doorgaan