Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
maandag, 21 augustus 2017

Tips tegen hoesten

Hoesten, hoesten, hoesten

Hoesten ontstaat doordat je keel irriteert, bijvoorbeeld door stof of een verkoudheid. Het is een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen en de longen schoon te maken. Door te hoesten verwijder je slijm en stof uit je keel, luchtpijp en longen. Veel hoestjes, zoals bijvoorbeeld door een griep of verkoudheid, verdwijnen vanzelf. Soms duurt dit wel even en kun je er goed 'gek' van worden. Er zijn manieren om je beter te voelen.

Wat kan helpen als je 's nachts wakker ligt van het hoesten, is een extra kussen onder je hoofd. Doordat je schuiner ligt, zal je minder snel gaan hoesten.

Honing

Drink ook veel vocht of gebruik een luchtbevochtiger om een geïrriteerde keel te verzachten en slijm los te maken. Ook een beetje honing kan helpen. Verschillende studies tonen aan dat honing hoest kan verlichten. Let op: geef geen honing aan kinderen jonger dan 12 maanden. In honing kunnen bacteriën zitten waar baby’s ziek van kunnen worden.

Slijmhoest

Je kunt last hebben van verschillende soorten hoest. Heb je last van slijmhoest? Dan kun je het beste een hoestmiddel nemen dat 'slijmoplossend' werkt. Hoest je veel slijm op? Neem dan contact op met je huisarts om te zien wat de beste behandeling is voor jou.

Prikkelhoest

Kriebelhoest, ook wel prikkelhoest, kan veroorzaakt worden door onder andere roken, een droge keel, een droge omgeving en verkoudheid. In sommige gevallen kunnen ook maagklachten de oorzaak zijn. Als gevolg van brandend maagzuur raken de slokdarm en de keel geïrriteerd. Dan kan een maagzuurremmer de oplossing zijn. Ga ook in dit geval naar de huisarts als de klachten langer aanhouden.

Na een verkoudheid of luchtweginfectie kunnen de slijmvliezen nog enige tijd overgevoelig zijn. Daardoor kun je nog weken blijven hoesten. Bijvoorbeeld als je naar buiten gaat en koude lucht inademt. In de meeste gevallen wordt een verkoudheid door een virus veroorzaakt. Soms duurt het weken of zelfs maanden voordat het helemaal is verdwenen.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

35 Comments

Door Marcel (niet gecontroleerd) op wo, 07/26/2017 - 22:06

Dacht dat dit een serieuze site was

Door Sonja (niet gecontroleerd) op do, 05/04/2017 - 10:02

Ik hoestte al vanaf begin van het jaar. Diverse dingen van de dokter geprobeert incl.codeïne. Nu gebruik ik AltheaFleur zuigtablet van AltheaFleur ( van de kruiderij) en ik ben er 90% vanaf.Opluchting hoor.Gr.

Door Berta (niet gecontroleerd) op wo, 05/03/2017 - 20:43

meer roken

Door Mirthe (niet gecontroleerd) op vr, 04/28/2017 - 19:00

Als je last hebt van hoesten tijdens het slapen (vooral kriebel/prikkel hoest) hielp een glas drinken op m'n nachtkastje zetten altijd goed.
Als je de hoest al voelt aankomen moet je snel een paar kleine slokjes nemen en uiteindelijk worden het steeds grotere pauzes voordat je weer begint te hoesten

Door Ananda (niet gecontroleerd) op za, 04/01/2017 - 06:55

Hallo.

Ik hoest nu al twee maanden na de griep epidemie van dit jaar. Ik ben ook een astmapatiënt en ik begrijp dat, dat ook een rol speeld. Ik ben naar de huisarts geweest ik kreeg pretnolsilon om het hoesten te onderdrukken. Het hoesten islam wel minder geworden maar gaat niet weg. Ik gebruik mijn inhalatoren nu elke dag op vaste tijden(beide medicijnen) maar ik word er nu toch wel moedeloos van dat de hoest aanhoud. Wat kan ik nu besteen doen ?

Door Joke (niet gecontroleerd) op vr, 02/17/2017 - 15:54

Slik je misschien bepaalde medicijnen? Ook die kunnen hoesten als bijwerking hebben.

Door Andrea (niet gecontroleerd) op ma, 01/16/2017 - 21:43

Codeine is van bewezen dat het niet werkt. Huisartsen geven het alleen nog mee als placebo effect omdat de meeste mensen er nog in geloven ;)

Door Patricia DM (niet gecontroleerd) op vr, 12/30/2016 - 11:43

Hallo
Ik hoest al 1,5 jaar. Niemand kan me zeggen waardoor. Enkel warme dranken: Melk & Koffie helpen voor een uurtje, zowel overdag als 's nachts. Van Gabapentine werd ik draaierig en hoeste ik nog meer. Ik heb ondertussen ook gekneusde ribben wat het nog pijnlijker maakt. Heeft u ondertussen een oplossing gevonden?

Door Mieke goossens (niet gecontroleerd) op wo, 12/21/2016 - 19:10

Heb 6 weken griep. Begon met. Neusverkouden. Kaken keel. Oor. Onstoken. Hen antibioticakuur op. Nu naproxen voor onstoken kaakholtes. In mond. En hoest. Codeine. Niks help

Door Mieke (niet gecontroleerd) op wo, 12/21/2016 - 19:06

Het begon met. Neusverkouden. Herpus virus blaar. Oorpijn. Luchtwegen o tstoken. Toen lager naar keelpijn en hoesten. En kaakontstoken. Virale infectie