vrijdag, 22 januari 2021

Twee keer zoveel mensen met griep als vorig jaar

UTRECHT - De griepepidemie breidt zich flink uit. Inmiddels zijn ruim twee keer zoveel mensen ziek als op het hoogtepunt van de milde epidemie van vorig jaar. 

In week 3 hadden 131 op de 100.000 inwoners griepachtige klachten. De week ervoor waren dat er nog 104, aldus een rapportage van de huisartsen van de CMR-Peilstations van het Nivel.

De griepepidemie in Nederland is nog niet over haar hoogtepunt heen. De epidemie is over heel Nederland verspreid en is enkele weken eerder begonnen dan in de afgelopen jaren.

De griep slaat dit jaar in alle leeftijdsgroepen toe. Hierdoor is er ook meer werkverzuim dan in voorgaande jaren. In de door de huisartsen ingezonden neus- en keelmonsters werd bij 47 procent influenza H3N2 aangetroffen, dat nog steeds het dominante virus is.

Meer complicaties
Huisarts-epidemioloog Gé Donker, projectleider van de huisartsenpeilstations van het Nivel: "Huisartsen zien nu ook meer complicaties van griep, zoals bacteriële luchtweginfecties. Het is verstandig contact op te nemen met de huisarts als de koorts ongewoon lang aanhoudt of stijgt nadat die aanvankelijk was gezakt en bij kortademigheid of toenemend hoesten."

Trefwoorden:
Bron(nen):