Verslaafd aan neusspray

Xylometazoline is de boosdoener

Getty Images

Een verstopte neus: iedereen heeft er weleens last van. Een neusspray kan verlichting geven. Maar sprayen met neusspray moet je niet te lang en te vaak doen. Het kan namelijk verslavend zijn.

Niet alle soorten neussprays zijn verslavend. Alleen de neussprays - en neusdruppels - waar de werkzame stof xylometazoline in zit. Xylometazoline zorgt ervoor dat de gezwollen slijmvliezen in de neus slinken. Het vernauwt de bloedvaatjes in de neus en hierdoor kun je weer vrijer ademen. Als je stopt met het gebruiken van neusspray verwijden de bloedvaatjes weer.

Verslaafd

Als je de neusspray langer dan een week gebruikt, kun je last krijgen van een voortdurend verstopte neus. Dit komt omdat xylometazoline het neusslijmvlies kan beschadigen. Het slijmvlies blijft hierdoor gezwollen en je hebt steeds opnieuw neusspray of neusdruppels met xylometazoline nodig om van je verstopte neus af te komen. Je raakt gewend aan het gebruik van de neusspray en het lukt je niet makkelijk meer om te stoppen. Hoe langer je het gebruikt, hoe meer neusspray je nodig zal hebben om je neus open te houden. Het advies is dan ook om neusspray alleen te gebruiken als de neus echt verstopt is en niet om een neusverstopping te voorkomen.

Veel mensen denken dat het tussenschot van de neus beschadigt raakt als je neusspray langdurig gebruikt, maar dat is nooit wetenschappelijk aangetoond. Wel kunnen de trilhaartjes in de neus beschadigen. Hierdoor ben je vatbaarder voor bacteriën en infecties. Deze schade is niet blijvend. Zodra je stopt met neusspray te gebruiken, herstellen de trilhaartjes zich weer.

Stoppen

Eenmaal verslaafd aan neussprays kom je er niet zo makkelijk van af. Als je het namelijk niet gebruikt, voel je je benauwd en slaap je waarschijnlijk slecht. Stoppen kan op verschillende manieren. In één keer, maar dan heb je wel enkele dagen last van een verstopte neus en een benauwd gevoel. Als je doorzet, merk je dat na een paar dagen het neusslijmvlies slinkt en zal je geen last meer hebben van de neusverstopping.

Ook kun je het proberen door af te bouwen. Spray niet langer in beide neusgaten, maar in één gat. Je kunt dan in ieder geval door een neusgat goed ademen. Ook kun je in plaats van de neusspray met xylometazoline een andere spray gaan gebruiken, bijvoorbeeld een zoutoplossing. Vraag eventueel je huisarts om neusspray zonder xylometazoline.

Niet gebruiken?

Dan maar helemaal geen neusspray gebruiken als je last hebt van een verkoudheid? In principe kun je prima een neusspray gebruiken bij een neusverkoudheid, maar gebruik een neusspray met xylometazoline nooit langer dan zeven dagen achtereen en ook niet vaker dan één à twee keer per dag.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Apotheek.nl