Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 17 augustus 2017

Verslaafd aan neusspray

Xylometazoline is de boosdoener

Een verstopte neus: iedereen heeft er weleens last van. Een neusspray kan verlichting geven. Maar sprayen met neusspray moet je niet te lang en te vaak doen. Het kan namelijk verslavend zijn.

Niet alle soorten neussprays zijn verslavend. Alleen de neussprays - en neusdruppels - waar de werkzame stof xylometazoline in zit. Xylometazoline zorgt ervoor dat de gezwollen slijmvliezen in de neus slinken. Het vernauwt de bloedvaatjes in de neus en hierdoor kun je weer vrijer ademen. Als je stopt met het gebruiken van neusspray verwijden de bloedvaatjes weer.

Verslaafd

Als je de neusspray langer dan een week gebruikt, kun je last krijgen van een voortdurend verstopte neus. Dit komt omdat xylometazoline het neusslijmvlies kan beschadigen. Het slijmvlies blijft hierdoor gezwollen en je hebt steeds opnieuw neusspray of neusdruppels met xylometazoline nodig om van je verstopte neus af te komen. Je raakt gewend aan het gebruik van de neusspray en het lukt je niet makkelijk meer om te stoppen. Hoe langer je het gebruikt, hoe meer neusspray je nodig zal hebben om je neus open te houden. Het advies is dan ook om neusspray alleen te gebruiken als de neus echt verstopt is en niet om een neusverstopping te voorkomen.

Veel mensen denken dat het tussenschot van de neus beschadigt raakt als je neusspray langdurig gebruikt, maar dat is nooit wetenschappelijk aangetoond. Wel kunnen de trilhaartjes in de neus beschadigen. Hierdoor ben je vatbaarder voor bacteriën en infecties. Deze schade is niet blijvend. Zodra je stopt met neusspray te gebruiken, herstellen de trilhaartjes zich weer.

Stoppen

Eenmaal verslaafd aan neussprays kom je er niet zo makkelijk van af. Als je het namelijk niet gebruikt, voel je je benauwd en slaap je waarschijnlijk slecht. Stoppen kan op verschillende manieren. In één keer, maar dan heb je wel enkele dagen last van een verstopte neus en een benauwd gevoel. Als je doorzet, merk je dat na een paar dagen het neusslijmvlies slinkt en zal je geen last meer hebben van de neusverstopping.

Ook kun je het proberen door af te bouwen. Spray niet langer in beide neusgaten, maar in één gat. Je kunt dan in ieder geval door een neusgat goed ademen. Ook kun je in plaats van de neusspray met xylometazoline een andere spray gaan gebruiken, bijvoorbeeld een zoutoplossing. Vraag eventueel je huisarts om neusspray zonder xylometazoline.

Niet gebruiken?

Dan maar helemaal geen neusspray gebruiken als je last hebt van een verkoudheid? In principe kun je prima een neusspray gebruiken bij een neusverkoudheid, maar gebruik een neusspray met xylometazoline nooit langer dan zeven dagen achtereen en ook niet vaker dan één à twee keer per dag.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

50 Comments

Door Mirjam (niet gecontroleerd) op zo, 04/30/2017 - 08:16

Ook bij mij heeft Capsinol, op basis van rode peper, goed geholpen. Het gebruik is wat pijnlijk, maar het is volledig natuurlijk en het houdt mijn neus goed open.

Door laartje (niet gecontroleerd) op za, 03/04/2017 - 09:30

zoutoplossing neusspray werkte nooit bij mij dat is ook de rede dat ik ben overgestapt naar een xylometazoline met mentol neusspray.

Door esther (niet gecontroleerd) op ma, 01/30/2017 - 10:29

Ben een aantal jaartjes verslaafd aan neusspray , wil daar vanaf en dus zoutoplossing proberen . Bij wie werkt dat echt ???

Door Isa van den Berg (niet gecontroleerd) op do, 01/05/2017 - 13:25

Mijn man is jarenlang 'verslaafd' geweest aann neusspray, had altijd een neusspray in zijn borstzakje. Daardoor was zijn tussenschotje ook kapot gemaakt. Nu gebruikt hij sinds 6 maanden Capsinol neusspray, de rode variant.. was in het begin even wennen :). Dit helpt hem erg en hij kan zelf zonder neusspray!! inmiddels heeft geen last meer van een lopende neus en het is een natuurlijke neusspray dus het helpt ook je neus te herstellen zonder dat je er verslaafd aan raakt.
wij zouden hem zeker aanraden! www.capsinol.nl

Door branco (niet gecontroleerd) op za, 12/24/2016 - 18:18

ik gebruik al jaren dagelijks neusspray waar inderdaad xylometazoline in zit. alle andere neusspray's werken niet. zout oplossing werkt niet. het probleem is dat ik altijd voor het slapen ga mijn neus zo danig dicht zit dat er echter geen lucht meer door kan. ik zelf adem nooit via me mond altijd via de neus. ik ging een keer logeren bij iemand en was mijn neusspray vergeten. Mijn neus was zo verstopt dat ik bijna in paniek raakte omdat ik geen lucht meer kreeg. met de dag werd het steeds erger. leek alsof me neus me gezicht aanspande, zoals hoofdpijn kreeg etc. nadat ik thuis was en me spray gebruikte was alles weg. nadeel is. je kunt andere neussprays gebruiken maar die werken voor geen meter. heb alle soorten uitgeprobeerd alleen die met xylometazoline werkt. hoe kom ik daar nou vanaf?

Door Oepie (niet gecontroleerd) op vr, 12/23/2016 - 08:02

Ik ben na een jaar dagelijks gebruikt te hebben nu zo'n 2 weken gestopt. Echter blijf ik 's nachts last houden van een dichtzottende neus en slaap hierdoor erg slecht. Iemand nog wat tips?

Door Oepie (niet gecontroleerd) op vr, 12/23/2016 - 08:01

Ik ben na een jaar dagelijks gebruikt te hebben nu zo'n 2 weken gestopt. Echter blijf ik 's nachts last houden van een dichtzottende neus en slaap hierdoor erg slecht. Iemand nog wat tips?

Door Ilona Lubach (niet gecontroleerd) op ma, 10/17/2016 - 02:27

Ik haal de griep spuit
Dat helpt bij mij wel

Door Mark (niet gecontroleerd) op wo, 03/23/2016 - 18:30

Ben er een week vanaf! Cold turkey gewoon stoppen! Je hebt 2a3 dagen last van een verstopte neus maar dit moet je gewoon zien als een uitdaging op niet te sprayen! Succes

Door nick (niet gecontroleerd) op vr, 03/11/2016 - 10:33

DIt heb ik reeds laten doen, maar na een jaar of 2 ben ik weer helemaal terug bij af helaas.