zaterdag, 18 september 2021

Vogelgriep H5N8 verspreid door wilde trekvogels

In 2014 en 2015 verspreidde Vogelgriepvirus H5N8 zich heel snel. Hoe dat kon, was nog onduidelijk. Onderzoekers van onder andere Erasmus MC ontdekten dat trekvogels die van Azië naar Noord Amerika en Europa trekken, via broedgebieden in het poolgebied, waarschijnlijk H5N8 verspreidden.

Sommige vormen van vogelgriep kunnen dodelijk zijn voor pluimvee en kunnen bij de mens zorgen voor gevaarlijke ziekte. In 2014 en 2015 raakten miljoenen vogels in Japan, Noord Amerika en Europa geïnfecteerd met H5N8, dat begin 2014 in Zuid-Korea was opgedoken. Tot nu toe was het nog onduidelijk hoe H5N8 zich zo snel had verspreid.

Trekvogels in poolgebied

Onderzoekers van onder andere Erasmus MC hebben in een wereldwijde onderzoeksgroep de rol van vogeltrek rond de noordpool op een grote vogelgriepuitbraak in kaart gebracht. Ze onderzochten hoe bepaalde soorten trekvogels, die geïnfecteerd waren met H5N8 zich tijdens de seizoenswisselingen gedragen. Analyse van het RNA van de virussen laat zien dat H5N8 zeer waarschijnlijk wordt verspreid door trekvogels die van Azië naar Noord Amerika en Europa trekken, via broedgebieden in het poolgebied.

Betere voorspellingen

Begrip van het gedrag van trekvogels kan leiden tot betere voorspellingen ten aanzien van verspreiding van vogelgriep. “Nu we meer weten over de rol van trekvogels in de verspreiding van vogelgriep, moet het in de toekomst mogelijk zijn om bijvoorbeeld pluimveehouders veel eerder te waarschuwen over mogelijke virusuitbraken”, zegt Thijs Kuiken van de afdeling Viroscience van het Erasmus MC.

De onderzoekers publiceren hun bevindingen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science.

Trefwoorden:
Bron(nen):