Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 22 januari 2017

Voorkom voorhoofdsholteontsteking

Wanneer een verstopte neus sinusitis wordt…

Het begint met een verstopte neus en voordat je het weet heb je een voorhoofdsholteontsteking. Zo'n ontsteking doet flink pijn en bemoeilijkt het ademen.

In je schedel zitten allerlei holtes. Daartoe behoren de voorhoofdsholten, kaakholten, wiggebeensholten en de zeefbeencellen tussen de ogen. Voorhoofdsholteontsteking is een ontsteking van de bijholten in het voorhoofd.

Bijholtes verstopt met slijm

De holtes staan via kleine kanaaltjes in verbinding met de neus. Het slijmvlies dat de neus van binnen bedekt, loopt via de verbindingskanaaltjes door in de bijholten. De holtes zelf zijn normaal gesproken gevuld met lucht.

Als je verkouden bent of last hebt van hooikoorts kunnen de holtes gevuld raken met slijm. In dit slijm zitten soms ook bacteriën, virussen of schimmels. Deze kunnen dan een ontsteking veroorzaken. Zo'n ontsteking wordt sinusitis of bijholteontsteking genoemd. Meestal blijft de ontsteking niet beperkt tot één holte.

Mensen zeggen al snel dat ze een voorhoofdsholteontsteking hebben. Soms hebben ze dan wel een ontsteking in een van de bijholtes. Maar vaak blijkt het simpelweg om een erge verkoudheid of spanningshoofdpijn te gaan.

Verkoudheid wordt sinusitis

Bijholteontsteking begint meestal met de symptomen van een verkoudheid. Alleen gaat de verkoudheid niet weg. De ontsteking blijft minimaal één week en meestal zelfs vier weken. Daarbij doet je gezicht pijn, zeker rondom de neus, ogen, kaak of vlak boven de wenkbrauwen. Soms krijg je er ook koorts bij. Als de ontsteking meer dan twee maanden duurt, spreek je van chronische sinusitis.

Bijholtes schoon stomen

Er valt bar weinig te doen aan een bijholteontsteking. Antibiotica hebben over het algemeen niet veel effect op de ontsteking. Neussprays kunnen wel enige verlichting bieden, maar mogen niet meer dan vijf dagen achterelkaar worden gebruikt.

De beste remedie is vaak stomen, zeker twee keer per dag. Ga boven een pan met heet water hangen en inhaleer de stoom goed via de neus. De warmte zorgt ervoor dat het slijm oplost.

Een zoutoplossing snuiven of in je neus druppelen kan ook goed helpen. Daarvoor meng je een afgestreken theelepel zout in een glas lauwwarm water. Dit kun je zo vaak gebruiken als je maar wilt. Een warmtekompres op de getroffen holtes kan ook helpen. Neem desnoods een paracetamol om de pijn te verlichten.

Roken heeft een irriterend effect op het slijmvlies in je neus en holtes. Het is daarom raadzaam om in ieder geval gedurende de ontsteking te stoppen met roken.

Allergieën als oorzaak van sinusitis

Bij sommige mensen ontstaat een bijholteontsteking omdat hun neus en holtes verstopt zijn door hooikoorts. In dat geval kan het helpen om antihistaminemedicijnen te nemen om de allergie te verlichten. Het is overigens beter om een bijholteontsteking te voorkomen door je allergie beter onder controle te houden. Zonodig met meer of sterkere medicijnen. Overleg hiervoor wel eerst met je huisarts.

Reactie toevoegen

18 Comments

Door weetjes witch (niet gecontroleerd) op di, 01/17/2017 - 23:31

kneipp eucalyptus badolie , gewoon boven de fles en inademen.
Niet het spul zelf opsnuiven, maar inademen. De neus gaat er van open. En die vaporubs en inhalatie korrels werken maar een half uur. Of ermee in bad. Wanneer men de fles zelf open laat en in de kamer laat verzadigen of in de vochtverspreider aan de verwarming dan werkt het de hele dag door. Je raakt gewend aan de geur en het blijft doorwerken.
Werkt veel beter dan al die gekke middeltjes en het doodt ook nog eens huisstofmijten en vlooien. Die kunnen niet tegen eucalyptusolie en of tea tree olie.
Impregneer je zakdoeken ermee of je kussenslopen.
Bijvoorbeeld met Koudijs eucalyptus schoonmaak vloeistof.
Je kunt het ook perfect gebruiken om mee te dweilen.
En als je allergisch bent voor huisstofmijten is stofzuigen zonder een dyson uit den boze. Stofzuigers waaien die mijten alleen maar heel de kamer door omdat die door de filters weer uitgeblazen worden, zo klein zijn ze.
Kijk wel uit met honden en katten en vogels en ratten enzo want eucalyptus olie, koudijs eucalyptus en tea tree olie is er giftig voor. En doe het niet in de vissenkom want daar gaan vissen dood aan. Ik typ het er maar even bij.
huismerk aroma olie van de tuinen aka holland and barrett eucalyptusolie is nep. Daar zit geen echte eucalyptus in. Check dus altijd de ingrediënten
Neusspoelen is niet meer nodig.
Mocht het toch nog nodig zijn bij huisstofmijtallergie zijn de allergie neussprays van lucovitaal en holland & barrett de betere in de werking. Daar zit een stofje in dat ook echt werkt ipv die van otrivin die alleen de geïrriteerde buis vernauwd zodat men weer kan ademen. Lucovitaal en die van H&B pakken de allergie aan mbv een anti histamine.

Door Ruchab (niet gecontroleerd) op ma, 01/09/2017 - 13:57

Ik heb last gehad van een zeer excessieve bijholte ontsteking. Voelde me radeloos en wist niet wat ik moest doen. Ook niet wat oma s allemaal voorschreven. Het hielp gewoon niet. Toen bedacht ik me van loop niet zo te snotteren . Al dat emotionele gedoe. Daarna ging het over!

Door Ruchab (niet gecontroleerd) op ma, 01/09/2017 - 13:54

Ik heb last gehad van een zeer excessieve bijholte ontsteking. Voelde me radeloos en wist niet wat ik moest doen. Ook niet wat oma s allemaal voorschreven. Het hielp gewoon niet. Toen bedacht ik me van loop niet zo te snotteren . Al dat emotionele gedoe. Daarna ging het over!

Door Anna (niet gecontroleerd) op di, 01/03/2017 - 11:00

Stomen en zoutoplossing zie ik persoonlijk als de grootste fabel ooit. Helpt bij mij geen van beide. Heb het meerdere malen geprobeerd (want ja, als je verkouden bent wil je verlichting en dan probeer je van alles), maar tegen beter weten in. Geduld en eventueel van die chemische neusspray (die men eigenlijk af raad) om in ieder geval snachts een open neus te hebben is toch echt de beste remedie.

Door Juliette Utermohlen (niet gecontroleerd) op vr, 12/23/2016 - 11:50

Ik heb vijgen, krenten en rawe witte wortel gegeten en ben nu van mijn voorhoofd holte ontsteking af. Er zit veel kalk in deze groente en fruit.

Door van Spronsen (niet gecontroleerd) op wo, 12/21/2016 - 13:59

Erge verkoudheid vastzittent, erge hoestbuien met weinig slijm
Ik gebruik nu Cinuforce neusspray forte. Geeft een enorme druk in het hoofd.neus gaat lopen, aftoe een (schuimende)hoestbui.
Kan extra sterk te heftig werken? En kan het ook nog op de darmen werken?

Door Mark (niet gecontroleerd) op ma, 10/10/2016 - 14:24

Als je sinusitis hebt door (meerdere) allergische symptomen dan is het in eerste instantie verstandiger om op zoek te gaan naar de oorzaak in plaats van meer of sterkere medicijnen te gebruiken. De oorzaak wegnemen is immers veel effectiever dan symptoombestrijding. In het geval van allergie voor huisstofmijt (komt veel voor en wordt onderkend) is het vrij simpel een aanvalsplan op te stellen. Hierbij kun je denken aan het uit huis verwijderen van tapijt(en), het op 60 graden of meer wassen van beddengoed, minstens twee keer per week stofzuigen en dweilen, etc. Denk er hierbij aan dat je meer tijd op je slaapkamer doorbrengt dan elders in huis!

Door Dan (niet gecontroleerd) op di, 10/04/2016 - 00:23

Mijn huisarts zegt dat niets helpt tegen sinusitis op stomen na. Het enige dat bij mij helpt tegen sinusitis is 3x daags spoelen met lauwwarm water met zout en bakingsoda via een neusgieter (neti) en 3x stomen boven een kom kokend water met een handdoek over je hoofd.
Verder nooit je neus snuiten met één neusgat dicht!

Door Aicha (niet gecontroleerd) op wo, 02/17/2016 - 21:10

Wat vervelend dat u al zo lang met deze klachten loopt. Mijn moeder heeft ook een gaatje in het tussen schot gehad en dat is door de KNO arts dichtgemaakt met een stuk kraakbeen vanuit het oor. Misschien een idee om na te vragen bij uw eigen arts?

Door Cobie (niet gecontroleerd) op di, 02/02/2016 - 16:35

Het enige dat bij mij helpt is een antibiotica kuur.
Door een neusoperatie die verpest is door de KNO arts omdat hij -tig meter verband er met één haal uittrok heb ik een groot gat in mijn tussenschot. Iedere vreemde arts die toevallig in mijn neus moet kijken vind het vreemd dat ik er als cocaïnegebruiker zo goed uit zie. (zo groot is het gat dus). heb nog nooit coke in het echt gezien.
Loop en fiets dus altijd vanaf een graad of 12 met een band om mijn kop en als ik een zonnebril op moet zelfs met een beetje wind kan ik het schudden, dan weet ik al dat het mis gaat.
En helaas, kan spoelen wat ik wil, al van alles geprobeerd maar alleen antibiotica helpt.
Hartkleppen kunnen dicht gemaakt worden maar het gat in mijn neustussenschot niet dus ik loop hier al 30 jaar mee en dat zal zo blijven.