Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 22 juli 2017

Wat is de zomergriep?

Niet meer dan een buikgriep

Mensen associëren griep vaak met de herfst en de winter, maar ook in de zomer kun je griep krijgen. Meestal is dat niet dezelfde griep, maar de zomergriep. En een zomergriep is eigenlijk niet meer dan buikgriep.

Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door zeer besmettelijke virussen, zoals bijvoorbeeld een enterovirus, norovirus of het rotavirus. Buikgriep is geen griep, maar een maag-darmontsteking.

Symptomen

Jaarlijks krijgen in Nederland zo'n 4,5 miljoen mensen maag- en darmklachten. Mogelijke klachten bij buikgriep zijn buikpijn, in combinatie met krampen, hoofdpijn, diarree, moeheid, slechte eetlust en soms ook overgeven en koorts

Griep en buikgriep worden dan wel beide griep genoemd, het zijn totaal verschillende ziektes. De 'gewone' griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Buikgriep wordt, zoals eerder al genoemd, veroorzaakt door entero- en norovirussen. De griepprik geeft wel bescherming tegen het influenzavirus, maar niet tegen de buikgriep.

Uitdroging voorkomen

Mensen die een buikgriep krijgen, zijn meestal na een paar dagen weer op de been. Er zijn ook geen geneesmiddelen tegen buikgriep. Wie er door geveld is, moet wachten tot het over is. Wat wel belangrijk is, is dat iemand met buikgriep voldoende drinkt. De kans op uitdroging is namelijk aanwezig. Vooral bij kinderen en baby's moet hier goed opgelet worden. Veel rusten en drinken is dus het enige dat je kunt doen.

Omdat buikgriep zo besmettelijk is, is het wel van belang dat je een aantal regels in acht neemt om verdere besmetting te voorkomen:

  • Handen goed wassen na toiletbezoek.
  • Regelmatig het toilet schoonmaken, inclusief spoelknop, kraan en deurklink!
  • Regelmatig hand-, thee- en vaatdoeken wisselen.
  • Was beddengoed etc. op een zo hoog mogelijke temperatuur.
  • Laat iemand die ziek is geen voedsel bereiden voor anderen.
  • Maak speelgoed van kinderen goed schoon.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

8 Comments

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 09/28/2016 - 16:21

Ik voel me al 3 dagen ontzettend futloos. Last van mijn keel, erge hoofdpijn en niet kunnen stoppen met niezen. Ik heb dit jaar al 2x de griep gehad dus hoop niet dat dit de 3e x wordt...

Door Annet de Rooij (niet gecontroleerd) op ma, 09/12/2016 - 22:56

Ik ben nu al bijna 2 weken bezig met eerst koorts en hoofdpijn en kriebelhoestje, toen ontzettende keelpijn, ballen in strottenhoofd, stem weg en koorts, en nu krijg ik er ook nog oorpijn bij. En nog steeds die droge pijnlijke hoest. En ik krijg maar geen antibiotica omdat het een griepvirus is, maar volgens mij heb ik er een bacteriële infectie bij gekregen. Mijn werk zal er niet blij mee zijn

Door Anne (niet gecontroleerd) op di, 08/23/2016 - 20:15

Nou bij mij ook geen zomer /buik griep.... Ik hoest me suf (met geel slijm), snot uit me neus... Een Virusinfectie van de bovenste luchtwegen zegt de huisarts .. Van mijn darmen geen last...

Door jamila (niet gecontroleerd) op vr, 07/29/2016 - 22:43

ja ik heb er dus ook last van verkouden verstopten neus geen eet lust en is al twee maanden zo nu ook krampen in mijn buik en ook nog eens hartkloppingen en slecht slapen heeft dit met een zomer griep te maken

Door Cynthinee (niet gecontroleerd) op vr, 07/29/2016 - 10:20

Wat een onzin. Zomergriep is buikgriep. Ik heb nu koorts er komt groen gele rotzooi uit m'n neus en keel en mijn keel staat in de fik. Heb absoluut geen buik klachten en vaste ontlasting.

Door joop (niet gecontroleerd) op za, 09/20/2014 - 18:39

je voeding aanpassen en geen bewerkte voeding meer nemen en rooie enummers uit je eten dus onbewerkt

Door sandra (niet gecontroleerd) op wo, 07/16/2014 - 21:54

Anneke, de klachten die jij hebt heb ik ook! Al maanden kamp ik met deze klachten en mn zoon ook. Het gaat ook niet zomaar weg.. Een paar dagen lijkt het minder waarna het in alle hevigheid weer terugkomt :( Maar weer wachten tot het vanzelf overgaat.

Door Anneke (niet gecontroleerd) op ma, 07/14/2014 - 11:00

Darm klachten kloppen, maar ik hoest, heb vastzittend slijm op de borst, neusverkouden, niezen, hoort dat er dan ook bij? Ik voel mij hetzelfde als met een wintergriepje. Ook maak ik dit elk jaar mee.