zondag, 17 januari 2021

Boekrecensie: Groente

Recepten voor je dagelijkse portie groenten

Elke dag groenten eten is goed voor je. Maar soms is het lastig om de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram te halen. Het Voedingscentrum maakt dit een stuk makkelijker met het kookboek 'Groente', met 62 smakelijke recepten voor ieder moment van de dag.

Elke dag groenten eten verlaagt de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten. Als alle Nederlanders 200 gram groenten per dag eten, zou dit leiden tot circa 18.000 minder hartinfarcten en beroerten, is de schatting. Ook kunnen er ongeveer 5000 sterfgevallen door hart- en vaatziekten en 2300 sterfgevallen door kanker worden voorkomen. Maar hoewel 82 procent van de Nederlanders aangeeft groenten lekker te vinden, is het vaak moeilijk om aan de beoogde 250 gram te komen. Dat wordt een stuk makkelijker als je groenten niet alleen bij de warme maaltijd eet, maar juist ook op andere momenten van de dag. Het kookboek Groente, van het Voedingscentrum laat zien dat onder andere tomaat, aubergine en paprika ook heel makkelijk bij het ontbijt, de lunch of als snack te eten zijn.

Praktische tips

Groente staat niet alleen vol met praktische tips en lekkere recepten. Het boek gaat ook in op thema's als gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. Wat zijn bijvoorbeeld de beste groenten van het seizoen en hoe kun je verschillende groenten het beste bewaren, zodat ze langer goed blijven? Maar ook: wat is er waar van de berichten dat de ene groenten gezonder is dan de andere, of dat er méér goede voedingsstoffen zitten in een bepaalde groente?

Hoeveel is 250 gram?

Interessant zijn ook de foto's in het boek. Je ziet verschillende voorbeelden van 250 gram groenten: spinazie, worteltjes en broccoli, waarbij het rauwe product wordt afgezet tegen de gekookte variant. Je ziet dus precies hoeveel spinazie je moet kopen, om 250 gram op je bord over te houden. De handige groentewijzer zet dit - en de ideale kooktijd, de beste bewaarplek en hoe lang je iets kunt bewaren - gemakkelijk op een rij. Verder omvat het boek tips om je sauzen te pimpen met groenten, de spelregels voor smoothies en een uitgebreide uitleg over bik versus vers en over nitraat versus nitriet. Na het lezen van dit boek hoef je je dus nooit meer af te vragen of je spinazie eigenlijk mag opwarmen.

62 recepten

Maar uiteindelijk zijn het natuurlijk de recepten waarvoor je een kookboek koopt. In Groente staan talrijke suggesties om groenten te eten door de dag heen én 62 lekkere recepten voor de lunch, warme maaltijd of als hapje tussendoor. Denk aan spicy spruitjes (zelfs de kinderen lusten ze), knapperige raapsteeltjessalade met radijs, heerlijke frietjes van koolraap of een kleurrijke bimisalade met tahin, honing en citroen. Als je nú nog niet aan die twee ons komt...

 

 

 

Trefwoorden: