Boekrecensie: Het super sappendieet

Sapjesgoeroe Jason Vale geeft tips en recepten

Getty Images

Snel en gezond kilo's verliezen, zonder jojo-effect. Wie wil dat nu niet? Sapjesgoeroe Jason Vale geeft in 'Het super sappendieet' tips en adviezen om overtollige kilo's kwijt te raken door één week alleen maar versgeperste fruit- en groentesappen te drinken.

Na het succes van zijn vorige boek 'Verse sappen' is Jason Vale terug met Het super sappendieet. Met zijn opzwepende enthousiasme probeert Vale - die in Groot-Brittannië beschouwd wordt als de Jamie Oliver van de sapjes - opnieuw zoveel mogelijk mensen aan de verse groenten en fruit te krijgen. Groente en fruit in de vorm van verse sapjes uiteraard. Gaat het in zijn vorige boek voornamelijk over de innerlijke mens en de gezondheid daarvan, in dit boek staat het afvallen centraal. Na het volgen van zijn sappendieet voel je je fitter, energieker en gezonder én ben je drie kilo lichter. En dat alles zonder honger, zo belooft hij.

Motivatie

In Het super sappendieet laat de sapjesgoeroe zien hoe je op een eenvoudige, snelle en gezonde manier overtollige kilo's kunt kwijtraken door gedurende zeven dagen alleen maar versgeperste fruit- en groentesappen te drinken. Hij benadrukt daarbij dat het gaat om de motivatie. Eerst het boek grondig lezen dus. Als je niet met de juiste motivatie begint en niet volledig begrijpt waarom je sap gaat drinken, dan zul je volgens hem niet slagen in je opzet.

Uitgekiende recepten

Het zijn dan ook niet zomaar sapjes, volgens Vale. Het zijn speciaal uitgekiende recepten die afvalstoffen helpen verwijderen en er voor zorgen dat je lichaam alleen maar goede voedingsstoffen en enzymen binnenkrijgt. Op die manier verlies je niet alleen kilo's, maar voel je je ook snel weer fit en boordevol energie. De sappen hebben klinkende namen als Turbo Expres, Powertrechtersap en Puur Groen Powersap. In het boek staan ook tien stappen om snel en gemakkelijk sapjes te maken. Bovendien geeft Vale advies over de beste apparatuur om dat mee te doen. Kies je voor een sapcentrifuge of een slowjuicer bijvoorbeeld? En ga je voor de blender of een smoothiemaker?

Boodschappenlijstjes

Met kant-en-klare boodschappenlijstjes, dagmenu’s en een dagboek om alles in bij te houden, kan het je in ieder geval niet makkelijker gemaakt worden om het programma te volgen. Daarnaast biedt het boek volop motivatie. Hij behandelt onder meer het GRZIS (het Geen reet zin in-syndroom) en legt uit hoe je dat kan doorbreken. Daarnaast vertelt Vale waarom de TV je dik maakt en benadrukt hij het belang van bewegen. In het programma wordt dan ook aangeraden tenminste drie keer per dag een work-outsessie te doen.

Voedingssupplementen en spirulina

Naast de standaard groente en fruit, voegt Vale ook vaak dingen als spirulina en tarwegras toe. Daarnaast hecht hij aan het gebruik van probiotica en voedingssupplementen, hoewel de laatste twee niet verplicht zijn in het programma.

Turboboostplan

Om je spijsvertering na al die sapjes langzaam weer aan vast voedsel te laten wennen, heeft Vale een fase twee in het boek opgenomen. Hij noemt dit het turboboostplan, waaraan je je na het volgen van de sapkuur zo'n veertien dagen zou moeten houden om extra gewicht te verliezen en je eetgewoonten definitief te veranderen. Het gaat hierbij om het combineren van sapjes met eiwitrijke voeding en groenten die veel water bevatten. In deze fase mag je ook koolhydraten, het liefste tijdens de lunch.

Jason Vale is een van de bekendste Britse gezondheidscoaches en auteur van bestsellers als Puur sap en Super juice me. Hij rekent veel beroemdheden, onder wie Jennifer Aniston, Katie Price en Sarah Jessica Parker, tot zijn klantenkring.
 

Auteur 
  • Franca van Dalen