Chlorella en spirulina

Veelgenoemde superfoods

Getty Images

Je ziet ze ineens overal, de groene poeders en pillen chlorella en spirulina. Deze natuurlijke superfoods schijnen heel goed te worden opgenomen door het lichaam. Maar wat zijn het eigenlijk precies? En hebben ze echt helende krachten?

Spirulina en chlorella zijn algen. De blauwgroene spirulina-alg is een zoutwateralg. Chlorella komt juist uit zoet water en is een groenige alg. In Japan en andere oosterse landen zijn beide al jaren erg populair. Ook in Nederland worden ze langzaam bekender.

Zowel chlorella als spirulina zijn verkrijgbaar als poeder en supplement. De poeders kun je gemakkelijk toevoegen aan bijvoorbeeld een smoothie. Spirulina is over het algemeen milder dan chlorella. Doordat de eiwitten in spirulina een stuk kleiner zijn is het ook gemakkelijker verteerbaar. De algen vormen geen vervanging voor groente of fruit.[ITEMADVERTORIAL]

Oorsprong

Er zijn twee soorten algen die worden gebruikt om een spirulinasupplement te maken: Arthrospira platensis en Arthrospira maxima. Vroeger werden deze algensoorten spirulina genoemd, in de supplementenwereld wordt deze naam nog steeds gehanteerd. Oorspronkelijke groeit spirulina in mineraalrijke meren. Tegenwoordig wordt de alg gekweekt, vooral in Noord-Amerika en Azië.

Chlorella betekent letterlijk ‘klein groen blaadje’ en werd ontdekt in 1890 door de Nederlandse microbioloog M.J. Beijerinck. Er zijn verschillende soorten chlorella, maar in de supplementen worden vooral Chlorella pyrenoidosa en Chlorella vulgaris gebruikt.

Superfood

De positieve krachten die aan de algen worden toegekend hebben zij te danken aan de hoeveelheid chlorofyl. Dit is de groene kleur die onder invloed van zonlicht is omgezet (fotosynthese). Daarnaast zitten chlorella en spirulina vol essentiële vetzuren, eiwitten, vitamines en mineralen.

Een veelgenoemde kracht van vooral chlorella is de ontgiftende werking. Vooral het bloed en de darmen zou je met behulp van chlorella heel goed kunnen reinigen. Ook spirulina wordt als ontgifter gebruikt, maar deze alg is wel veel milder dan chlorella.

Verder zou chlorella de aanmaak van T-lymfocyten stimuleren, wat het immuunsysteem ten goede komt. Sommige mensen gebruiken de algen als probiotica. Ook worden ze gezien als ondersteuning bij afvallen en een goede huid-, haar- en nagelverzorging. En zo zijn er nog veel meer mogelijke toepassingen.

Onderbouwing

Aan de ‘superfoods’ chlorella en spirulina worden dus veel heilzame krachten toegeschreven. Hiervoor bestaan echter geen goedgekeurde gezondheidsclaims van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA. Voor geen van deze gezondheidsbevorderende eigenschappen is voldoende wetenschappelijke onderbouwing.

Bijwerkingen

Door het gebruiken van chlorella of spirulina zou je meer energie krijgen, maar als je te veel gebruikt kan het ook leiden tot vermoeidheid of hoofdpijn. Ook aan het begin van een algenkuur kun je last krijgen van deze klachten. Het vrijkomen van gifstoffen is dan een veelgenoemde verklaring.

Bouw de dosering dan ook rustig op en drink voldoende water als je de algen gebruikt. Probeer ook niet meer dan 10 gram per dag te gebruik, verspreid over de dag. Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden, kunnen beter wegblijven bij de ontgiftende algen.

Een gezonde voeding moet altijd de basis zijn, ook als je chlorella of spirulina toevoegt aan je voedingspatroon.