Boekrecensie: Soep bij Janneke thuis

Heerlijke recepten voor soep en toebehoren

bloemkoolsoep
Soep bij Janneke thuis

Of het nou een ijskoude of juist hele warme dag is: soep kan altijd. Het is een fijne lunch, maar ook heerlijk als voorgerecht of hoofdmaaltijd. Janneke Philippi deelt in ‘Soep bij Janneke thuis’ meer dan 50 soepen en allerlei bijgerechten. Het hele jaar door en voor feestelijke én alledaagse momenten.

Soep is een heel gemakkelijke manier om groente te eten en helpt ook bij het op peil houden van je vochthuishouding. Hoe meer groente in je soep, des te meer vezels en vitamine je binnenkrijgt. Dit hangt er natuurlijk wel vanaf in hoeverre je de groente bewerkt en pureert. Met room en zout kun je een soep natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar over het algemeen is soep een gezonde maaltijd. En ook een prima doel voor restjes. Maar soep is vooral ontzettend lekker natuurlijk. En dat laat Janneke Philippi goed zien.

Het boek Soep bij Janneke thuis staat vol met soeprecepten gesorteerd per seizoen. De inspiratie voor de soepen komt volgens Philippi overal vandaan: “Van een handgeschreven recept van mijn moeder of oma, een amusesoepje bij een restaurantbezoek tot de varkensribbetjes bij de slager en een mooi stuk kaas op de markt. Van een weekendtrip naar zee tot de weekaanbieding bij de groenteboer.” De soepen die ze presenteert zijn dan ook heel divers.

Seizoenen

In de lente kun je bijvoorbeeld genieten van zuringsoep met gorgonzola of groene aspergesoep met geitenkaas-spekbruschetta. Voor de herfst mogen recepten voor paddenstoelensoep en uiensoep natuurlijk niet ontbreken, maar ook de geroosterde gele wortelsoep met harissaroom is een aanrader. Het hoofdstuk ‘Voor elk seizoen’ bevat soepen die alle dagen van het jaar kunnen, met daarbij ook recepten voor bouillon.

De recepten zijn echt toegespitst op de tijd van het jaar. Dit zie je niet alleen terug in het werken met seizoensproducten, maar ook in het gevoel van de soep. Lekker stevige snert of aardpeersoep in de winter en lichte salmorejo – koude tomatensoep uit cordabo – en avocadosoep in de zomer.

Getty Images
Bijgerechten

Voor degene die soep graag aankleden of alleen een kopje soep geen volwaardige maaltijd vinden, bevat Soep bij Janneke thuis ook recepten voor grissini, Franse kaassoesjes, pestobroodjes, panfocaccia, geitenkaaskroketjes, saucijzenbroodjes, muntbeignets en nog veel meer lekkers. Zo wordt elke soepmaaltijd een volledig zelfgemaakt feestje.

Wat ook zo fijn is aan het boek is dat de recepten ontzettend maakbaar zijn. Philippi maakt gebruik van alledaagse ingrediënten, waardoor je bij het doorbladeren en lezen ook meteen zin krijgt om de soepen te maken. De foto’s hebben daar ook een groot aandeel in. Elke soep is een kunstwerkje op zich. Ik krijg het helaas niet altijd zo mooi op mijn bord, maar de smaak is er niet minder om.

Janneke Philippi is kookboekenauteur en foodstylist. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften. Ze heeft onder andere een maandelijkse rubriek in foodmagazine delicious. Samen met haar man, foodfotograaf en vormgever Serge Philippi maakte ze meerdere kookboeken waaronder de bestseller Appeltaart. Hun boeken zijn ook in het buitenland uitgegeven.
 

Auteur 
  • Annemieke Hoogland