Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Boekrecensie: Soep bij Janneke thuis

Heerlijke recepten voor soep en toebehoren

Of het nou een ijskoude of juist hele warme dag is: soep kan altijd. Het is een fijne lunch, maar ook heerlijk als voorgerecht of hoofdmaaltijd. Janneke Philippi deelt in ‘Soep bij Janneke thuis’ meer dan 50 soepen en allerlei bijgerechten. Het hele jaar door en voor feestelijke én alledaagse momenten.
Auteur:
Janneke Philippi
Jaar van uitgave:
2014
Prijs:
€ 19,95
ISBN:
9789045205878
Aantal pagina's:
200

Soep is een heel gemakkelijke manier om groente te eten en helpt ook bij het op peil houden van je vochthuishouding. Hoe meer groente in je soep, des te meer vezels en vitamine je binnenkrijgt. Dit hangt er natuurlijk wel vanaf in hoeverre je de groente bewerkt en pureert. Met room en zout kun je een soep natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar over het algemeen is soep een gezonde maaltijd. En ook een prima doel voor restjes. Maar soep is vooral ontzettend lekker natuurlijk. En dat laat Janneke Philippi goed zien.

Het boek Soep bij Janneke thuis staat vol met soeprecepten gesorteerd per seizoen. De inspiratie voor de soepen komt volgens Philippi overal vandaan: “Van een handgeschreven recept van mijn moeder of oma, een amusesoepje bij een restaurantbezoek tot de varkensribbetjes bij de slager en een mooi stuk kaas op de markt. Van een weekendtrip naar zee tot de weekaanbieding bij de groenteboer.” De soepen die ze presenteert zijn dan ook heel divers.

Seizoenen

In de lente kun je bijvoorbeeld genieten van zuringsoep met gorgonzola of groene aspergesoep met geitenkaas-spekbruschetta. Voor de herfst mogen recepten voor paddenstoelensoep en uiensoep natuurlijk niet ontbreken, maar ook de geroosterde gele wortelsoep met harissaroom is een aanrader. Het hoofdstuk ‘Voor elk seizoen’ bevat soepen die alle dagen van het jaar kunnen, met daarbij ook recepten voor bouillon.

De recepten zijn echt toegespitst op de tijd van het jaar. Dit zie je niet alleen terug in het werken met seizoensproducten, maar ook in het gevoel van de soep. Lekker stevige snert of aardpeersoep in de winter en lichte salmorejo – koude tomatensoep uit cordabo – en avocadosoep in de zomer.

Bijgerechten

Voor degene die soep graag aankleden of alleen een kopje soep geen volwaardige maaltijd vinden, bevat Soep bij Janneke thuis ook recepten voor grissini, Franse kaassoesjes, pestobroodjes, panfocaccia, geitenkaaskroketjes, saucijzenbroodjes, muntbeignets en nog veel meer lekkers. Zo wordt elke soepmaaltijd een volledig zelfgemaakt feestje.

Wat ook zo fijn is aan het boek is dat de recepten ontzettend maakbaar zijn. Philippi maakt gebruik van alledaagse ingrediënten, waardoor je bij het doorbladeren en lezen ook meteen zin krijgt om de soepen te maken. De foto’s hebben daar ook een groot aandeel in. Elke soep is een kunstwerkje op zich. Ik krijg het helaas niet altijd zo mooi op mijn bord, maar de smaak is er niet minder om.

Janneke Philippi is kookboekenauteur en foodstylist. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften. Ze heeft onder andere een maandelijkse rubriek in foodmagazine delicious. Samen met haar man, foodfotograaf en vormgever Serge Philippi maakte ze meerdere kookboeken waaronder de bestseller Appeltaart. Hun boeken zijn ook in het buitenland uitgegeven.
 

Reactie toevoegen

7 Comments

Door Elisabeth J C Hoorn (niet gecontroleerd) op vr, 10/30/2015 - 12:36

Fijn boek.
Ben weg van soep en heb het ook een tijd 'smorgens als ontbijt gegeten op aanraden van een arts.
Het leuke ervan is dat er bijgerechtjes bij komen,
Zo krijg je wat meer ideeen.
Hoop dat ik win, trouwens goede actie, die kookboeken!

Door jan.schenkel@he... (niet gecontroleerd) op di, 03/10/2015 - 19:27

Ben single. Koop altijd soep maar dan voor meerdere dagen.
Waarom is soep voor de lunch enz. Ik eet iedere morgen als ontbijt een kop soep.Vaak groentesoep met kippebouillon. Of rundergehaktballetjes.Ook wel pompoemnsoep. Vind ik heerlijk.
Omdat ik voormeerdere dagen soep kook doe ik ook weleens wat in de diepvries, Dan kan ik wat afwisselen.

Door Moniek P. (niet gecontroleerd) op zo, 03/08/2015 - 08:03

Ik maak dolgraag kans. Zondag is bij ons soepdag en het is toch wel erg leuk om eens wat variatie in te brengen. Deze soepen lijken me heerlijk en zijn heel apart. Ik maak graag kans.

Door Konnie (niet gecontroleerd) op wo, 02/25/2015 - 11:10

Vroeger bij moeder iedere dag soep. De groenten wat vandaag niet op ging vond je de dag erna in de soep. Gelukkig heeft soep nu een eigen karakter en een andere plaats ingenomen.

Het winnen van jouw boek geeft nog meer plezier aan het maken en eten van soep.

Door Bloemedje (niet gecontroleerd) op zo, 02/22/2015 - 12:21

Leuke actie

Door Bep Swolfs (niet gecontroleerd) op wo, 02/18/2015 - 13:14

Lijkt me heerlijk aparte soepen die je normaal niet zo makkelijk maakt.
En zeker ook als je met dieet bezig bent. Groenten is 0 calorieen.
Heerlijk nieuwe uitdagingen

Door Tjitske Velde (niet gecontroleerd) op di, 02/17/2015 - 20:38

Het lijkt me erg leuk om dit soepenboek te winnen. Nog meer lekkere soepjes, mét bijlagen!
Groetjes, Tjitske