'Dagelijks appeltje vermindert gebruik receptgeneesmiddelen'

Getty Images

Elke dag een appel eten, zorgt er niet voor dat je minder vaak naar de huisarts hoeft. Uit onderzoek van de University of Michigan School of Nursing blijkt wel dat appeleters minder receptgeneesmiddelen nodig hebben.

De appel wordt vaak als symbool voor gezondheid en een gezonde leefstijl gezien. ‘An apple a day keeps the doctor away’, zoals het Engelse spreekwoord zegt. De onderzoekers wilden weten of appels er echt voor zorgen dat je minder vaak naar de huisarts hoeft.

Dagelijks appeltje

Daarvoor gebruikten ze gegevens uit de National Health and Nutrition Examination Survey (2007-2008 en 2009-2010). Ze vergeleken mensen die elke dag minstens een kleine appel of 149 gram rauwe appel aten met mensen die nooit appels aten. Van de 8.399 ondervraagde deelnemers bestond 9 procent uit appeleters (753 respondenten). De rest (91 procent oftewel 7,646 respondenten) at geen appels. Appeleters waren gemiddeld hoger opgeleid, waren vaker minderheden en rookten minder vaak.

De auteurs definieerden ‘keeping the doctor away’ als maximaal één doktersbezoek in het afgelopen jaar. Er bleek wat doktersbezoek betreft geen statistisch significant verschil te zijn tussen appelliefhebbers en deelnemers die nooit appels aten. Bovendien verbleven beide groepen net zo vaak een nacht in het ziekenhuis en deden ze net zo vaak een beroep op de geestelijke gezondheidszorg.

Minder medicatie

De appeleters bleken wel minder vaak medicatie nodig te hebben die op recept wordt voorgeschreven. De onderzoekers concluderen dan ook dat niet bewezen is dat een dagelijks appeltje je bij de huisarts vandaan houdt. Het kleine percentage Amerikanen dat elke dag een appel eet, lijkt echter wel minder receptgeneesmiddelen te gebruiken.

De resultaten van het onderzoek verschenen in JAMA Internal Medicine.

Bron 
  • Medical Xpress