Dr. Pioppi: 'We moeten af van onze angst voor vet'

Vijf vragen aan cardioloog Aseem Malhotra

Getty Images

Het 'Pioppi-dieet' is een regelrechte bestseller in Nederland, maar de auteurs krijgen ook kritiek, onder andere van het Voedingscentrum. Gezondheidsnet interviewde cardioloog Aseem Malhotra over zijn succes en de reacties op zijn boek.

Dokter Malhotra, wat vindt u van het succes van uw boek?

'Dat is een heel leuke verrassing, vooral omdat het laat zien dat steeds meer mensen openstaan voor de nieuwste inzichten in de voedingswetenschap. Een groot deel van het succes is natuurlijk te danken aan de televisie-uitzending van 'Dokters van morgen'. In de uitzending gingen drie deelnemers mijn dieet en leefstijl toepassen en hun resultaten waren opzienbarend goed. Zelfs ik stond ervan te kijken, hoewel ik wel weet hoe krachtig het effect van een gezonde leefstijl kan zijn.'

Waarom is het een 21-dagenplan en geen levenslang leefstijlplan?

'Omdat we op die manier mensen willen verleiden om dit eens te proberen. We laten ze zien dat je al met drie weken heel veel effect bereikt door andere voeding en leefstijl. Kijk maar naar de deelnemers uit het televisieprogramma. Maar dat geldt voor iedereen die dit probeert. Het beïnvloedt het gewicht, maar ook het energiepeil, de bloedglucose, de darmwerking en het zorgt voor een verminderd hongergevoel. En als je dat eenmaal hebt gemerkt, ga je door met Pioppi. Want natuurlijk is dit iets waarbij je je levenslang goed voelt. Zo staat het overigens ook duidelijk in het boek.'

Wat vindt u van de kritiek van het Voedingscentrum?

'Heel teleurstellend. Schrijf maar op dat ik vind dat ze daarmee hun onkunde tonen en dat ze het boek ook niet goed gelezen hebben. Het Voedingscentrum heeft vooral kritiek op het feit dat we in ons plan minder koolhydraten en meer vetten adviseren dan in de schijf van vijf. We bieden in het 21-dagen-plan een verbeterde versie van het mediterraan dieet, omdat we het effect op de gezondheid zo groot mogelijk willen maken. Dat betekent dat we de focus leggen op de producten die een bewezen effect hebben op de gezondheid: groenten, noten, olijfolie, vis, rode wijn. Er is geen studie die zegt dat spaghetti een gunstig effect heeft op de gezondheid. Natuurlijk eten de inwoners van Pioppi wel pasta en andere granen, maar echt in bescheiden hoeveelheden. Pasta eten ze altijd als voorgerecht en altijd in combinatie met olijfolie. Verder eten ze geen zoete tussendoortjes en snacks. Als je op die manier een matige hoeveelheid pasta en andere granen eet, dan is er geen enkel probleem. Maar dat is niet zoals mensen tegenwoordig eten. Ze eten grote borden pasta als hoofdgerecht, ze eten veel brood en koolhydraatrijke tussendoortjes. Dat is niet goed, zeker niet als het gaat om suikers en om zetmeel van slechte kwaliteit, zoals fabrieksbrood.'

En hoe zit dat dan met verzadigd vet in het Pioppi-dieet?

'Om te beginnen is verzadigd vet niet zo schadelijk als lang werd aangenomen. Maar dan nog: wij adviseren bij het Pioppi-dieet een voedingspatroon met veel olijfolie, noten en vette vis. Vooral onverzadigde vetten dus. Dat er dan in onze recepten ook nog wat roomboter of kokosolie bij wordt gebruikt, is geen enkel probleem. Het is de hoogste tijd dat we onze angst voor vet in de voeding verliezen.'

U adviseert om 10 eieren per week te eten. Waarom is dat?

'Er is geen enkel bewijs dat te veel eieren niet goed zijn voor de gezondheid. Eieren zijn relatief rijk aan cholesterol, maar het is achterhaald dat dit van veel invloed is op het cholesterolgehalte. Integendeel: eieren zijn voor mij hét schoolvoorbeeld van producten met een zeer hoge voedingswaarde. Ze leveren eiwitten, vitamines, zijn verzadigend, goedkoop en zeer veelzijdig in de keuken. Daarom adviseren we om zeer regelmatig eieren te eten. Dit advies zou ik met name willen benadrukken voor ouderen, want zij krijgen juist vaak minder eiwitten binnen dan goed voor hen is. Dat leidt tot spierafbraak en daarmee tot verzwakking.'