Het Pioppi-dieet: in drie weken gezonder en fitter?

Het geheim van het dorpje Pioppi

mediteraans-pioppi-dieet
Getty Images

Maak kennis met Pioppi: een schattig, piepklein Zuid-Italiaans dorpje, twee uur rijden onder Napels. Er is hier geen supermarkt, geen sportschool en geen snackbar. En de inwoners bereiken vrijwel allemaal een hoge leeftijd, in goede gezondheid. Wat is het geheim van Pioppi?

Er zijn een aantal plekken in de wereld waar mensen gemiddeld ouder worden dan in de rest van de wereld. Die plekken worden de Blue Zones genoemd. Het zijn meestal vrij afgelegen plaatsen, waar de inwoners nog een traditioneel en rustig leven leiden.

Pioppi behoort officieel niet tot de Blue Zones, maar het voldoet met gemak aan de criteria. Het plaatsje (slechts tweehonderd inwoners!) kreeg zijn bekendheid toen de Britse cardioloog Aseem Malhotra een boek schreef over de voedingsgewoontes van de inwoners: het Pioppi-dieet.

Wat eet men in Pioppi?

Omdat er geen supermarkt is in Pioppi, eet men hoofdzakelijk uit de eigen moestuin. De inwoners eten vooral veel groenten, fruit, vis en olijfolie. Echt het klassieke mediterrane dieet dus. De mensen van Pioppi eten beslist niet mager: ze schenken royaal olijfolie over hun salades en ze gebruiken die olie ook volop om in te bakken, ze eten volvette kaas en volle yoghurt en ze houden van noten . Aan de andere kant eten ze weinig snacks en tussendoortjes.

De cardioloog Malhotra schrijft in zijn boek dat vet de beste voedingsstof is voor een gezond hart, en dan met name olijfolie. Ook is hij helemaal niet bang voor verzadigd vet, zoals in vlees, volle zuivel en roomboter. Als je in verhouding vetrijk eet en minder koolhydraten, verbeteren je bloedvetten, aldus Malhotra. Pioppi is geen rijk dorpje en zeker in het verleden kende men tijden van armoede en schaarste. Dan moest men soms noodgedwongen maaltijden overslaan of een tijd heel karig eten. Vasten of weinig calorieën binnenkrijgen, lijkt ook een van de geheimen van een lang leven. Niet zo aantrekkelijk misschien, maar je kunt het wel deels nadoen door geen tussendoortjes te eten en af en toe eens een maaltijd over te slaan.

Wat eet men niet in Pioppi?

Omdat er geen supermarkt is in Pioppi en de mensen eten er dus nauwelijks bewerkte voedingsmiddelen, zoals fabrieksbrood, ontbijtgranen, kant- en klare sauzen, koekjes en toetjes. Daardoor krijgt men vanzelf minder suiker, zout en transvetten binnen en dat is gunstig voor de gezondheid.

Cardioloog Malhotra is een fervent tegenstander van suiker. Hij zegt dat er overtuigend wetenschappelijk bewijs is dat suiker niet goed is voor de gezondheid. En dat er aan de andere kant geen enkel wetenschappelijk onderzoek is dat aantoont dat suiker goed is voor de gezondheid. Koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam meer van het hormoon insuline aanmaakt. Als mensen erg veel koolhydraten eten, worden ze steeds minder gevoelig voor insuline en dat leidt uiteindelijk tot insulineresistentie, de voorbode van diabetes en hart- en vaatziekten. Minder bewerkte producten, minder suiker en minder snelle koolhydraten (wit brood, koekjes, witte rijst) is een van de geheimen van de goede gezondheid van de inwoners van Pioppi. Ze eten trouwens wel (homemade) eierpasta, want het is en blijft natuurlijk wel Italië!

Wat doet men in Pioppi?

Het leven is rustig in Pioppi. Er is geen stress, men kijkt niet steeds op zijn mobiel, je hoeft de laatste mode niet te volgen en elke middag is er de tijd voor een siësta. Veel inwoners hebben een groentetuin, waar ze hun eigen groenten kweken. Men is lichamelijk actief: men loopt veel, tuiniert en doet klusjes in huis. Zo blijven ze als vanzelf fit, zonder dat er een sportschool nodig is. Verder is Pioppi een kleine en hechte gemeenschap, ook dát is een belangrijke factor voor een goede gezondheid. De laatste sleutel tot een lang leven: de inwoners van Pioppi hebben geen wild nachtleven. Men gaat vroeg naar bed en slaapt tenminste acht uur. Slaap is zó gezond!

In drie weken je gezondheid verbeteren?

Het boek van Malhotra belooft dat je in drie weken tijd je gezondheid kunt verbeteren als je het Pioppi dieet volgt. In het televisieprogramma ‘Dokters van Morgen’ was te zien dat drie deelnemers een indrukwekkend resultaat behaalden. Je kunt met voeding zeker in korte termijn een goed resultaat behalen. Maar het geheim van Pioppi zit ‘m nou juist in de lange adem, het levenslang volhouden van een gezonde en relaxte leefstijl. Het is geen snelle oplossing voor overgewicht of diabetes en het is een beetje jammer dat die indruk in het boek wordt gewekt. Leven zoals in Pioppi is een heel erg goed idee, maar dan wel je leven lang.