Erwtensoep

Getty Images

Op een frisse dag is er niets lekkerder dan een kop dampende erwtensoep, ook wel snert genoemd. Heerlijk en helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken. Met dit recept staat het zo op tafel!

Aantal personen 
4
Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • ½ bouillontablet met minder zout
  • 500 gram spliterwten
  • 2 schouderkarbonades of een hamschijf
  • 1 laurierblad
  • 1 knolselderij
  • 1 winterwortel
  • 2 preien
  • 1 zakje selderij
  • 200 gram runderrookworst

Bereiding

  1. Breng in een grote soeppan 1½ liter water met de bouillontablet, de spliterwten, het vlees en het laurierblad aan de kook.
  2. Draai het vuur laag en kook de soep ca. 45 minuten, of tot de spliterwten gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen.
  3. Schep af en toe met een schuimspaan het schuim van de soep en roer met een spatel over de bodem van de pan om eventueel aanbranden te voorkomen.
  4. Maak de groente schoon.
  5. Snijd de knolselderij en de winterwortel in kleine blokjes.
  6. Snijd de preien in ringen.
  7. Neem het vlees uit de pan. Verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes.
  8. Verwijder het laurierblad.
  9. Doe het vlees met de knolselderij, de wortel en de prei terug in de pan.
  10. Kook de soep nog 20 - 30 minuten op heel laag vuur tot de groente gaar is.
  11. Laat de laatste 15 minuten de rookworst mee warm worden.
  12. Roer de soep goed door tot een gebonden geheel ontstaat.
  13. Knip de selderij klein.
  14. Neem de rookworst uit de soep en snijd hem in plakken.
  15. Roer de selderij en de rookworst door de soep.
  16. Verdun de soep eventueel met wat water of bouillon als het te dik is.

Voedingswaarden

Energie 
755kcal
Eiwit 
50 gram
Koolhydraten 
85 gram
Vezels 
15 gram
Vet 
20 gram
Verzadigd vet 
8 gram
Zout 
1600 milligram
Auteur