Frisse lentebouillon met Chinese kool

Getty Images

Een heerlijke, frisse bouillon met Chinese kool, daikon en mais.

Aantal personen 
4
Bereidingsduur 
0-15 minuten

Ingrediënten

  • 1 zakje dashipoeder, ca. 5 g
  • 1 eetlepel geroosterde-sesamolie
  • ½ Chinese kool, de stronk verwijderd, in grove stukken
  • 1 eetlepel mirin
  • flinke mespunt nanami togarashi
  • ¼ theelepel zeezout
  • 150 g daikon, fijn geraspt
  • 2 cm verse gember, geschild en geraspt
  • 100 g zoete maiskorrels (uit pot of vers gekookt + het kookwater of het water uit de pot)
  • 3 eetlepels shoyu
  • ½ eetlepel citroensap
  • 1 lente-ui, in dunne ringen (om te garneren)
  • 1 citroen, in schijfjes (om te garneren)

Bereiding

  1. Zet een soeppan met 1 liter water op, leeg het zakje dashi in de pan en verhit op middelhoog vuur. Breng het water aan de kook, maar zorg ervoor dat het net niet kookt.
  2. Zet terwijl het water langzaam zijn kookpunt bereikt een wok of koekenpan op het vuur. Giet de sesamolie in de pan, voeg de Chinese kool toe en bak 1-2 minuten op middelhoog vuur. Roer de groente goed om tijdens het bakken en let erop dat de structuur van de koolbladeren iets soepeler wordt.
  3. Voeg de mirin, de nanami togarashi en het zeezout toe en bak nog ½ minuut. Pas op dat je de Chinese kool niet overkookt. De kool moet al dente zijn en nog steeds een beetje een bite hebben in de soep.
  4. Als het water tegen de kook suddert voeg je de daikon, de gember en de mais met wat kookvocht (een paar eetlepels) toe. Laat het geheel op middelhoog vuur 1 minuut sudderen, zonder dat het kookt.
  5. Voeg de Chinese kool, de shoyu en het citroensap toe, verlaag het vuur naar de laagste stand en laat nog 1 minuut staan. Serveer de soep gegarneerd met wat lente-uitjes en schijfjes citroen.

Dit recept is afkomstig uit Energy & Vegan van Alexander Gershberg.

Auteur