Help, mijn peuter eet slecht. Wat kan ik doen?

peuter-eet-slecht
Getty Images

Mijn peuter eet slecht. Ze eet geen aardappel, pasta en rijst. Vis en vlees at ze wel, maar dat wordt ook steeds minder. Wat nu?

Rianne (moeder van Tess 2 jaar)

Beste Rianne,

Lastig hoor! Er komen direct een aantal vragen in mij op.

Vragen

1. Is ze te licht voor haar lengte? Omdat ik mij zorgde maakte om wat mijn zoon Rens binnenkreeg, ging ik 1 keer per 2 weken naar het inloopspreekuur bij het consultatiebureau. Dat stelde mij enorm gerust, maar ik kan mij ook voorstellen dat dit voor sommige ouders juist averechts werkt.
2. Wat krijgt ze binnen over de hele dag? Op het Voedingscentrum kun je checken wat een meisje van 2 jaar ongeveer nodig heeft. Dit is een richtlijn voor het gemiddelde kind, maar dan heb je wel enige houvast.
3. Ervaar je alleen problemen bij de avondmaaltijd? Dan kan ik je nog wat advies geven. Probeer eens 2-3 dagen warm tussen de middag (zo check je of het te maken heeft met het tijdstip of het soort eten).

Adviezen

1. Probeer eens af te wisselen met granen/aardappel. Wat dacht je van (volkoren)couscous, parelcouscous, bulgur of zoete aardappel? Hoe gaat dat?
2. Eet ze al zelfstandig? Een kindje van 2 zou zelfstandig kunnen eten, eventueel met wat hulp. Sommige ouders vinden die kliederboel maar niks, maar het is wel de eerste belangrijkste stap naar zelfstandig eten. Leg eventueel een krant onder de stoel en trek een verfschort aan. Zo wordt ze een Picasso in de dop ;-).
3. Geen groente bij de avondmaaltijd? Blijf het aanbieden en wissel af in de bereiding, probeer eens gevulde courgette met zalm uit de oven. Hoe gaat dat?
4. Bied de hele dag door groente aan. Wat dacht je van verveelgroente of snoepgroente? Zet een grote schaal snoeptomaatjes op tafel.
5. Zorg ervoor dat jullie niet te laat eten, een moe kindje eet vaak minder goed.
6. Probeer niet te veel koekjes te geven voor het avondeten, tussen 15.30/16-18.00 uur. Geef liever een banaan of mandarijn als ze trek heeft, anders lust ze ’s avonds niets.
7. Probeer haar eens niet aan het hoofd van de tafel te zetten, maar aan de lange kant. Dit is nergens op gebaseerd, maar ik ken praktijkvoorbeelden van kindjes die slecht aten aan het hoofd en aan de lange kant ‘opeens’ veel beter aten.
8. Wees streng met toetjes of peutermelk. Ter vergelijking, peutermelk bevat een vergelijkbare hoeveelheid suiker als Fristi en kan twee keer zo vet zijn als een milkshake. Dit ‘diner’ spreekt ieder kind wel aan ;-). Maar in groente, granen/aardappel en vis/vlees zitten net weer andere voedingsstoffen die ze ook nodig heeft.

Ik begrijp dat de praktijk een stuk lastiger is, want je wilt dat je kind ‘gewoon’ al het goede van eten en drinken binnenkrijgt.

Maak je je zorgen? Of twijfel je tussen peuterkoppigheid of iets lichamelijks? Bel gerust een arts bij het consultatiebureau of je eigen huisarts, daar zijn ze voor.

Een gezonde groet,

Patricia Ploeger
Online kindervoedingsexpert/diëtist 

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Ploeger is online kindervoedingsexpert, diëtist en moeder. Zij helpt (aanstaande) ouders met gezond eten zodat hun kind later groot en sterk wordt.