woensdag, 16 juni 2021

Hoe gezond is selderijsap?

Elke dag een halve liter sap van bleekselderij

Ja hoor, er is weer een nieuwe hype onder bloggers en beroemdheden: het drinken van selderijsap. Het groene, bittere sap zou je gezondheid een enorme boost geven. Gezondheidsnet zoekt uit of dit waar is.

Er was eens… een Amerikaanse bestsellerauteur, Anthony William. Deze gezondheidsgoeroe en 'medisch medium' heeft 1,7 miljoen volgers op Instagram. Hij start elke dag met een halve liter sap van bleekselderij. Op Youtube plaatst hij video’s over zijn gewoonte, waarbij hij ferme uitspraken niet schuwt: 'Selderijsap geneest' en 'Selderijsap kan je leven redden'.

William noemt zichzelf bloedserieus de 'grondlegger van de selderijsapbeweging'. Sterren als Naomi Campbell, Kim Kardashian en Gwyneth Paltrow nemen zijn aansporing ter harte. Zij drinken het groene goedje nu elke dag. Ook op Instagram nemen de hashtags de #selderijsap of #celeryjuicechallenge flink toe.

Ontgiften

Wat is nu de claim van William? Dat bleekselderijsap het lichaam reinigt, dat het bacteriën doodt en dat het het lichaam bevrijdt van gifstoffen, zware metalen en medicijnresten. De aloude theorie van het ontgiften of detoxen dus. Die theorie kan gerust als een fabel worden beschouwd. Ons lichaam heeft namelijk nieren, een lever en darmen en dat gouden trio is heel goed in staat om afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen. Deze claim van William is nergens op gebaseerd. Schadelijker nog is dat hij claimt dat hij mensen kan 'genezen' van ernstige auto-immuunziekten, puur door het drinken van selderijsap. Daarvoor is geen snippertje wetenschappelijk bewijs.

Voedingswaarde van selderijsap

Laten we dan eens kijken naar de voedingswaarde van selderijsap. Bleekselderij is van nature rijk aan voedingsvezel, aan kalium en calcium en ook redelijk wat vitamine C. Als je er sap van maakt, verdwijnen de voedingsvezels, maar de mineralen en vitamines zullen grotendeels behouden blijven. Selderijsap bevat verder nauwelijks suiker en weinig calorieën. En hoe zit het met het vochtafdrijvende effect van bleekselderij? Ook dat is niet aangetoond. Bleekselderij is gewoon – net als alle groenten – rijk aan vocht. Het is al met al een gezond sapje dus. Maar dat geldt niet specifiek voor selderijsap: alle soorten groentesap zijn prima. Maak het wel zelf of kies een variant uit pak die geen toegevoegd zout bevat.

Smaak

En die hoeveelheid van een halve liter sap in de ochtend? Daarvoor heb je dagelijks een flinke struik bleekselderij nodig. Het vult je maag en zal je blaas en nieren flink aan het werk zetten om het vocht weer uit te scheiden. Op die manier lijkt het inderdaad of je aan het 'ontgiften' bent. Dat effect heb je echter ook van een halve liter water, tomatensap of ander sap. Over de smaak valt natuurlijk te twisten, maar veel mensen vinden het groene sap vrij bitter en uitgesproken van smaak. Dan lijkt een halve liter, elke dag weer, een medicijn en dat draagt weer bij aan het gezonde imago.

Conclusie

Het drinken van groentesap is een gezonde gewoonte, maar een halve liter selderijsap per dag is absoluut niet nodig. Meneer William vermeldt schadelijke claims en doet valse beloften.

Sap per 500 ml

Product

Kcal

Vezels

(gram)

Koolhydraten

(gram)

Kalium

(mg)

Calcium

(mg)

Vitamine C (mg)

Selderij*

70

5,5*

10

1600

400

125

Tomatensap

80

2

16

1060

65

40

Wortelsap

145

0

32

1290

85

0

Zuurkoolsap

35

0

6

880

175

80

Bietensap

170

0

39

1450

15

15

 

* Bron: NEVO-online. Voor selderij is de voedingswaarde van sap helaas niet bekend, daarvoor is een hoeveelheid van 500 gram berekend. Het vezelgehalte van sap zal veel lager zijn.