Ik neem elke dag een smoothie met spinazie. Krijg ik te veel nitraat binnen?

Getty Images

Beste Patricia,
Ik neem iedere dag een smoothie waarin spinazie is verwerkt. Is de hoeveelheid nitraat dan schadelijk? En is het erg als ik in één keer een halve liter klaarmaak en deze verdeel over twee of zelfs soms drie dagen?

Anneke

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Er zijn geen limieten voor het eten van nitraatrijke groente. Je kunt dus best elke dag wat spinazie nemen. Voor je gezondheid is het wel belangrijk om te variëren en veel verschillende soorten groente te eten. Zo krijg je van elke soort groente weer andere gezonde voedingsstoffen binnen. Het is ook beter om groente en fruit te eten in plaats van te drinken. Omdat je door het drinken van een smoothie ongemerkt veel calorieën inneemt, staan smoothies niet in de Schijf van Vijf.

Nitraat vooral in bladgroente

Nitraat is een stof die van nature vooral voorkomt in bladgroente. Behalve in spinazie zit nitraat ook in: andijvie, rode biet, snijbiet, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, sla, spitskool en venkel.

Risico’s verwaarloosbaar

Tijdens het bereiden en bewaren van deze groenten kan nitraat worden omgezet in nitriet. In combinatie met eiwitten uit voeding kunnen uit nitriet nitrosamines worden gevormd. Dit proces vindt plaats in het zure milieu van de maag of in de dikke darm. Nitrosamines zijn mogelijk kankerverwekkende stoffen. Onderzoek van Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat echter zien dat de risico’s voor de gezondheid verwaarloosbaar klein zijn.

Er zijn dan ook geen limieten voor het eten van nitraatrijke groente. Je kunt nitraatrijke groente ook gerust eten in combinatie met vis en schelpdieren en andere producten die veel eiwitten bevatten.

Wel zijn er twee aandachtspunten rond de inname van nitraat. Gebruik nitraatrijke sportsupplementen zoals bietensap(concentraten) niet dagelijks. En maak voor baby’s geen flesvoeding van water uit privébronnen. Dit water kan veel nitraat bevatten.

Lees hier waarom groente gezond is.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.