Is fruit na het avondeten ongezond?

Getty Images

Ik ben gewend om als toetje wat fruit te eten. Dan schil ik op mijn gemak een appeltje of ik doe een banaan in een schaaltje magere yoghurt. Zo weet ik zeker dat ik elke dag in elk geval een stuk fruit op heb. Maar nu hoorde ik laatst dat het helemaal niet goed is om fruit na het avondeten te eten. En dat de vitamines dan niet worden opgenomen? Wat is hier van waar?

Anoniem

 
Dat fruit na het avondeten ongezond is, is een hardnekkig fabeltje. Je hoort populaire voedselgoeroes wel eens beweren dat als je fruit eet na de maaltijd je verteringstelsel dan al zo druk is met voedingsstoffen uit de maaltijd halen, dat het lichaam geen tijd meer heeft om het fruit te verwerken. Dit zou dan bovenop de maaltijd liggen te rotten in je lichaam. Alle goede stoffen zouden dan al verdwenen zijn voordat ze kunnen worden opgenomen.
 
Gelukkig werkt ons lichaam een stuk efficiënter dan dat. Koolhydraten, eiwitten en vetten, ze kunnen allemaal tegelijkertijd verteerd worden. Het maagdarmstelsel is zo ingericht dat voedsel niet gaat rotten en dat het lichaam alles uit je voeding kan halen wat het nodig heeft. In welke volgorde je het ook eet.
 
Het is bovendien praktisch onmogelijk om alle voedingsstoffen ‘los’ te eten. De meeste maaltijden bestaan immers uit een combinatie van deze stoffen. Fruit is perfect om tussendoor te eten, maar fruit bij de maaltijd heeft ook z’n voordelen. Ten eerste omdat je dan niet kan vergeten om fruit te eten, zoals je zelf al aangeeft. Maar fruit kan ook helpen om ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen te halen. Heel nuttig voor vegetariërs en veganisten dus, die hun ijzer niet uit vlees halen.
 
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.