Wat kun je doen als je kind overgewicht heeft?

kind met overgewicht
Getty Images

Mijn kind is te zwaar. Wat kan ik doen om mijn kind te helpen met afvallen?

Liesbeth

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Misschien schrik je een beetje als je kind aan de zware kant is of dreigt te raken. Moet hij afvallen? Zo op het oog lijkt er weinig aan de hand: hij of zij eet gezond en beweegt regelmatig. Waar kun je als ouder op letten om overgewicht bij je kind te verminderen of te voorkomen?

Als je kind op de basisschool zit, wordt hij regelmatig gecontroleerd door een schoolarts, die werkt voor de JGZ (Jeugdgezondheidszorg). Die houden bij hoe hij groeit in lengte, maar ook in gewicht. Op overgewicht wordt dus gelet.

Meten en wegen

Maar buiten dat moet je als ouder zelf in de gaten houden hoe het gaat met je kind. Veel ouders meten en wegen hun kinderen regelmatig zelf, maar hoe weet je eigenlijk of je kind qua gewicht wel goed zit? Volg je je eigen gevoel of zegt dat niet altijd genoeg? Of je kind een gezond gewicht heeft kun je achterhalen met een simpele test: de Body Mass Index (BMI).

Moet je kind afvallen?

Ook als je kind (iets) te zwaar is, eet je kind gewoon gezond volgens de Schijf van Vijf. Het is niet aan te raden om op eigen houtje je kind te laten lijnen. Kinderen hebben namelijk alle voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Vraag daarom advies aan de huisarts, jeugdverpleegkundige of schoolarts. Zij kunnen je kind eventueel doorverwijzen naar de juiste zorgverlener voor hulp, bijvoorbeeld naar een kinderdiëtist of kinderarts. Ook bij twijfels of vragen over het gewicht van je kind kan je altijd terecht bij de huisarts of jeugdverpleegkundige/schoolarts.

Waar kun je op letten?

Waarom een kind wat te zwaar is geworden, is lang niet altijd meteen duidelijk. Misschien eet of drinkt hij dingen waarvan je helemaal niet wist dat er veel calorieën in zaten, of kunnen de porties wat kleiner?

Een aantal tips:

  • Aan tafel eten is niet alleen gezelliger, maar kinderen (en volwassenen) eten verhoudingsgewijs ook minder dan wanneer ze voor de tv of achter de computer zitten.
  • Als je de snoeppot uit het zicht haalt en het fruit op tafel zetten verleid je jezelf en je kind vanzelf om gezonder te kiezen. Test hoe gezond jouw thuisomgeving is.
  • Let eens op tussendoortjes: wat zit daar eigenlijk allemaal in qua suiker, vet en calorieën? Dat is heel goed op het etiket te zien: vergelijk eens producten met elkaar. Veel producten die gezond lijken zijn dat uiteindelijk niet. “Zonder toegevoegd suiker” betekent niet dat er geen suiker in zit. Een plak ontbijtkoek of fruitbiscuit lijkt geschikt voor kinderen, maar het is gewoon een koek met flink wat calorieën.
  • Wat drinkt je kind allemaal? Dat frisdrank veel suiker bevat, weten de meeste mensen wel. Maar wat dacht je van pakjes drinken en sap ? Die zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Wist je dat er in een pakje appelsap wel 5 klontjes suiker zitten? Diksap of aanmaak bevat ongeveer hetzelfde.
  • Zijn de porties die je kind eet geschikt voor hem? Natuurlijk is het belangrijk wat je kind te eten krijgt, maar ook de hoeveelheid speelt mee. Wat zijn eigenlijk normale porties voor een kind? Hier zie je de aanbevolen dagelijkse porties voor kinderen van 4-8 en 9-12 jaar, in vergelijking met een volwassene.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.